Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Egy 4 éves kislány történelmet írt azzal, hogy a világon elsőként esett át 1.típusú diabetes megelőző kísérleti kezelésen

A 4 éves Isla Robinson és édesanyja Rachel Weldon éppen azelőtt, mielőtt Isla első gyermekként megkapta saját köldökzsinórvérét megelőzve az 1.típusú diabetes kialakulását. Fotó: Edwina Pickles

Isla Robinson egy nagyon különleges kislány. Négy éves és lehet, hogy Ő még nem elég idős ahhoz, hogy megértse, de szerdán tudományos történelmet írt.

Isla volt az első személy a világon, akit elsőként injekcióztak olyan vérrel, amit a születésekor saját köldökzsinórvéréből gyűjtöttek és tároltak azért, hogy megelőzzék az 1. típusú diabetes kialakulását. A kutatók remélik, hogy a vér, amely gazdag immunsejtekben, segít újraindítani az immunrendszerét, megelőzve azt az állapotot, amikor a test megtámadja és megöli a saját inzulin termelő sejtjeit.

2015-10-01 pic 2

“Ez amolyan jó biztosítási irányelvnek tűnt”–mondta Rachel Weldon arról, hogy miért tárolták el Isla köldökzsinórvérét 4 évvel ezelőtt. Fotó: Edwina Pickles

Fairfax Média először 2012-ben közölte, hogy a tanulmány, ami Westmeadben a Gyermekkórház Gyermek Kutatási Intézményén keresztül zajlott, a jövőben olyan embereket keres, akik köldökzsinórvérét eltárolták.

“Ez csak egy jó biztosítási eljárásnak tűnt, úgy vélem.’–mondta Isla anyukája Rachel Weldon a döntéséről, hogy miért tárolták el lánya köldökzsinórvérét 2011-ben. “Most, hogy bekerültünk ebbe a kutatásba, olyan hálásak vagyunk.”

Isla családja került beválasztásra, mert az ő fél(fiú)testvérének 1-es típusú diabetesze van. Rajta és a lánytestvérén Rubyn (6 éves) egyaránt vértesztet hajtottak végre, hogy megnézzék, hogy van-e ellenanyag a vérükben, ami kimutatta az állapotukban történt előrehaladást. Rubyt 1. típusú diabétesz-szel diagnosztizálták, csupán napokkal az első vértesztjét követően. Azóta, Islán 6 havonta teszteket végeztek és az orvosi csapat ezen a héten elkezdte a transzfúziót, azután csak, hogy a lehetséges 4 ellenanyagból 1-3 volt a vérében, ami nagyon rizikóssá tette őt az állapota kifejlődésében.

“Mindegyik tanulmány azt sugallja, hogy valójában egy napon kifejlődik majd nála, tehát, ha ezt meg tudjuk állítani, az fantasztikus volna.”-mondta Maria Craig a tanulmány vezetője. – “Azt remélem, hogy teljesen ki tudjuk kapcsolni ezt az autoimmun folyamatot és soha sem alakul ki. Egy másik lehetőség, hogy a köldökzsinórvér, és különösen az immunsejtek – amit T-sejteknek hívnak -nagy mennyiségét tartalmazza, nem előzi meg a diabeteszt hosszú távon, de szignifikánsan csökkenti azt az életkort, amikor ez az állapot Isla esetében kialakul. “Sok év eltelhet, amíg az immunválaszát visszafogja” – mondta. Craig Professzor. Mégha el is odázhatja a felnőtt korra, amíg idősebb lesz, az fantasztikus lenne, mert ezzel más terápiák számára, amit addig is kifejlesztenek időt nyerünk.”

A vér Isla köldökzsinórjából került levételre és krioprotektív ágensek hozzáadásával vált tárolhatóvá mínusz 160 celsius fok alatti hőmérsékleten. Szerdán a minta kiolvasztásra, mosásra és hígításra került és lassan visszainfundáltuk a testébe, egy közel fél órás időtartam alatt. Az infúzió előtt Isla enyhe antihisztamint kapott, hogy megelőzzük az ellergiás reakciót és antibiotikumokat, továbbá vértesztet is végeztünk. Ez az eljárás egyetlen olyan része volt, ami úgy tűnik, hogy felidegesítette a bátor 4 évest. Szerencsére, a Westmead-ben a személyzetnél kéznél volt virág és Kung-Fu Panda matrica, hogy javítsanak a helyzeten. Craig Professzor azt mondta, hogy Isla az első a 20 gyermek közül, aki transzfúziót kapott. A vér először csak Ausztrália legnagyobb magán vérbankjában volt tárolva, a Cell Care (a tanulmány szponzora) volt erre kiválasztva, mostantól kiterjesztik más bankokra és Új-Zélandi és Egyesült Államokbeli személyekre is. A magán köldökzsinórvér tárolási piac kiterjesztésének kritikusai aggodalmukat fejezték ki emiatt, hogy ez arra bátorítja a szülőket, hogy sok pénzt költsenek a köldökzsinórvér megőrzésére, amit sosem használnak fel. De Craig Professzor állítása szerint a T-sejtek értékének bizonyítéka az olyan kondíciók kapcsán mutatkozik meg, mint az 1. típusú diabétesz, szívbetegség, sztrók és neurológiai rendellenességek, amelyek azóta megsokasodtak, amióta 2012-ben elindult a tanulmány, néhány szolgáltatóval együtt, akik kedvezményeket adnak a klinikai tanulmányokhoz.

Isla lánytestvére Ruby, akinél kialakult a diabétesz 1.típusa, azonban már tudja, hogy nem lesz túl rossz, ha a kistesónál mégis kifejlődik- ő azt mondja, hogy az élet diabétesz-szel is éppenséggel “normális”. Ezidő alatt ő élvezte az utazást Sydneybe a család nyugat-Ausztrália állambeli otthonuktól, ami egy kalózhajószerű látogatást és egy új kirakójáték ajándékot jelentett a gyerekkórházban. “Egy picit tovább maradnék itt.” –mondta.

Azok a személyek, akik szeretnének részt venni a tanulmányban, jelentkezhetnek a Klinikai Tanulmány Nemzeti Koordinátoránál, Kelly Spooner-nél a cord.schn@health.nsw.gov.au weboldalon.
Olvasson tovább: http://www.smh.com.au/nsw/fouryearold-girl-makes-history-in-worldfirst-attempt-to-prevent-type-1-diabetes-20150527-ghaw0o#ixzz3nISPBueq

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük