Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az egyedülálló őssejtek, mint az asztma egyik potenciális gyógymódja

Az ausztrál Monash Egyetem kutatói által vezetett tanulmány kimutatta, hogy az őssejt-technológia révén kifejlesztett új terápia megoldás lehet a krónikus asztma kezelésére.

A Monash Biomedicine Discovery Intézet (BDI) tudósai szakvéleményt nyújtottak be a Cynata Therapeutics (ausztrál vállalat, amely őssejt kutatással foglalkozik) által indukált pluripotens őssejt eredetű mesenchymális őssejtek (MSC) tesztelésére kísérleti asztma modelljében.

Az indukált pluripotens őssejtek olyan pluripotens őssejtek, amelyek közvetlenül a felnőtt sejtekből származnak; képesek különböző szövettípusokká, és ebben az esetben olyan mezenchymális őssejtekké differenciálódni, amelyek megújíthatják a sérült tüdőszöveteket.

A vezető kutatók, Chrishan Samuel és Dr. Simon Royce egyetemi tanárok, a krónikus allergiás légúti megbetegedések preklinikai modelljében tesztelték a mezenchymális őssejtek hatékonyságát az asztma három fő összetevőjén: gyulladás; légúti átrendeződés (szerkezeti változások, amelyek a tüdőben a hosszan tartó gyulladás következtében jelentkeznek); és a légúti túlérzékenység (az asztma klinikai tünete).

A FASEB Journalban publikált tanulmány szerint a mezenchymális őssejtek hatékonyan csökkenthetik a gyulladást, a légúti átrendeződés reverzibilis jeleit és teljesen normalizálják a légutat / tüdőfibrózist és a légúti túlérzékenységi reakciókat, különösen orron keresztüli áramlás esetén (intranazálisan).

Arra a következtetésre jutottak, hogy az őssejtek új, önálló terápiát vagy kiegészítő terápiát jelentenek olyan asztmás betegek csoportjai számára, akik nem reagálnak a jelenleg elfogadott (kortikoszteroid) terápiára.

“Ami a legfontosabb, kimutattuk, hogy hatékonyan kezelhető a fibrózis (a tüdő keményedése vagy hegesedése),” mondta Samuel professzor, aki a Monash BDI Fibrózis Laboratóriumának vezetője.

“Amikor más típusú őssejteket teszteltünk, nem tudtuk teljesen visszafordítani az asztmával járó hegesedést és a tüdő működési zavarait – össze kellett kevernünk őket hegesedést gátló gyógyszerekkel, hogy elérjék ugyanezt a hatást. Ezek a sejtek képesek voltak hatékonyan visszafordítani a hegesedést, ami a tüdő működési zavarait és a légzési nehézségeket okozza “- mondta.

9-ből 1 – azaz kb. 2,5 millió- ausztrál szenved ma asztmában.

További kutatások folynak a mezenchymális őssejtek tesztelésére a klinikumban jelenleg használt kortikoszteroiddal kombinálva vagy azzal összehasonlítva. Ezek után olyan klinikai vizsgálatok kerülnek megfontolásra, amelyekben az őssejteket az asztma legújabb fegyvereként használják.

A Cynata Therapeutics Limited egy olyan ausztrál biotechnológiai vállalat, amelyik klinikai fázisú őssejtek és a regeneratív medicina területeinek fejlesztésével foglalkozik, amely a szabadalmazott Cymerus ™ őssejttechnológiai platformján alapul.

Olvassa el a FASEB Journalban közzétett a mesenchymoangioblast-eredetű mesenchymális őssejtek intranazális (orron keresztüli) beadásáról szóló teljes cikket, amely megszünteti a krónikus allergiás légúti betegséggel összefüggő légúti fibrózist és légúti túlérzékenységet.

Cikk forrása:

Az információkat biztosította a Monash University.

Folyóirat hivatkozás:

  1. Simon G. Royce, Siddharth Rele, Brad R. S. Broughton, Kilian Kelly, Chrishan S. Samuel. Intranasal administration of mesenchymoangioblast-derived mesenchymal stem cells abrogates airway fibrosis and airway hyperresponsiveness associated with chronic allergic airways disease. The FASEB Journal, 2017; fj.201700178R DOI: 10.1096/fj.201700178R

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170628095853.htm

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük