Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az 1. ausztrál őssejt vizsgálat: az agyi bénulásban szenvedő gyermekeknél a testvérek segíthetnek

Azon GYERMEKEK, akik agyi bénulásban szenvednek azért hogy a mobilitásukat és a kognitív funkciójukat javítsák, az első ausztrál őssejt tanulmányt követően hamarosan a testvéreikhez fordulhatnak az élet-megváltó ajándékért.

A korai klinikai és az állatkísérletes tanulmányok azt mutatták, hogy a páciensből levett vagy anonim egyező donoroktól származó köldökzsinórvér infúzió kismértékű javulást eredményez a motoros funkcióban.

De a nem túl gyakran tárolt és a páciensek köldökzsinórvérével megegyező donorokat bonyolult találni, a Murdoch-i Gyermekek Kutatóintézetének kutatói legelőször egy biztonságos középút tesztelését végzik- felhasználva a testvér köldökzsinórvérét, melyet a születéskor vettek le és tároltak el- az őssejt-infúzió alapjául. Az agyi bénulásban szenvedő gyermekek 11 éves korig és akiknek a testvére köldökzsinórvérét eltárolták és eleget tesznek, hogy részt vegyenek az elsővonalbeli biztonságossági tanulmánynak, melyet a Sejt Gondozás Ausztrália (Cell Care Australia) és az Agyi Bénulás Szövetség Kutatási Alapítványa (Cerebral Palsy Alliance Research Foundation) támogat.

A résztvevők egy egyszeri infúziót kapnak és 14 hónapig monitorozzák őket.

Mark Kirkland docens a Cell Care orvosigazgatója azt mondta, hogy az egyre gyarapodó tengerentúli tanulmányok azt sugallják, hogy az őssejt terápiák a létező neuronok újracsatlakozása által működnek, ahelyett, hogy újakat képeznének.

“Nem gondoljuk, hogy ez irányzott javítás, de az tény, hogy ezek a sejtek aktív proteineket szabadítanak fel, ami stimulálja a helyreállítást.” –mondta Prof. Kirkland docens.

Shae Finnigan szülése során a következő hónapban, a kisbabája köldökzsinórvérét leveszik a Cell Care testvéri ingyenes tárolási program keretében.

Mint mindegyik testvérnél a siker mértéke, a testvérek részére is 25%-os esély van arra, hogy a kisbabája mintája egyezik a 3-éves lányáéval, Ameliával, akinek enyhe agyi bénulása van.

Ha ez így van, akkor a kislány a vizsgálat alatt jogosult lehetne az infúzióra.

“A javulás bármilyen lehetősége, legyen az akár 1% vagy 10%, nagyon izgalmas.”-mondta Ms Finnigan.

“Ha csak az izom mozgása és az epilepsziája javulna, az is már nagy dolog lenne.”

A Fejlődési zavar és rehabilitációs kutatások vezetője a MCRI-nál, Professzor Dinah Reddihough elmondta, hogy fontos volt, hogy a családok számára olyan bizonyítékokon alapuló tanácsot adjunk a kezeléshez, hogy boldogulni tudjanak a leggyakoribb gyermekkori fogyatékossággal.

“Sok család szabályozatlan környezetben a tengerentúlra megy, fizetve egy halom pénzt az őssejt kezelésekért”-mondta prof. Reddihough.

“Egyesek azt sem tudják, hogy milyen típusú sejteket kapnak igazából.”

Ők olyan helyekre mennek, ahol ez elég veszélyes lehet, így tesztelnünk kell a biztonságot is itt.”

 

Forrás: http://www.heraldsun.com.au/news/victoria/australianfirst-stem-cell-trial-shows-children-with-cerebral-palsy-could-help-siblings/news-story/8aad09bb71ffc5a3a9a6fa748dd8b5ff

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük