Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Adj kétszer életet – nemzetközi köldökzsinórvér szimpózium

Idén nyáron rendezték meg 11. alkalommal az Éves Nemzetközi Köldökzsinórvér Szimpóziumot, melynek szlogenje az „Adj kétszer életet“ volt és amely nagynevű kutatókat és orvosokat hozott össze.

A köldökzsinórvér nemzetközi közösségének e FALGSHIP eseményét a Köldökzsinórvér Fórum magánalapítvány rendezte meg, melynek fő tevékenységi köre a transzplantációs orvosok és kapcsolódó egészségügyi szakemberek tudatosságnövelése a köldökzsinórvér-transzplantáció hatékonyságával és klinikai alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatosan.  A három napos tudományos program célja a legfontosabb klinikai kísérletek bemutatása és a kollaboráció ösztönzése volt a köldökzsinórvér bankok vezetői és az őssejt-transzplantációt végző szakemberek között.

A köldökzsinórvérben található őssejtek a csontvelő transzplantáció helyettesítésének figyelemreméltó eszközévé váltak különböző klinikai eljárásokban (hematológiai, onkológiai, örökletes anyagcsere és az immunrendszert érintő zavarokban).

A hematopoetikus őssejtek standarddá vált alkalmazási lehetőségei mellett, az utóbbi évek kutatásai a köldökzsinórvér egyéb alkalmazási lehetőségeit is vizsgálják a regenerációs medicína (pl.: neurológiai zavarok, szívinfarktus) és a tumorellenes immunterápia területén. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a köldökzsinórvér kitűnő forrása olyan éretlen sejteknek, amelyekből indukált pluripotens őssejtek képezhetők. Ezek a pluripotens sejtek Mahendra Rao, a regenerációs Medicína Egészségügyi Központok Nemzeti Intézeteinek munkatársa szerint, klinikai alkalmazások széles spektrumában hasznosíthatók.

Wise Young a Rutger Egyetemről hangsúlyozta, hogy a köldökzsinórvér az immunkompatibiolis humán őssejtek leggazdagabb forrása és bemutatta két klinikai kísérlet bíztató eredményeit, ahol a köldökzsinórvér transzplantáció biztonságát és hatékonyságát vizsgálták részleges vagy teljes gerincsérülést szenvedett alanyokon. A kezelés után 6-12 hónappal az alanyok 75%-a (15/20) képes volt hosszabb sétát tenni gurulós járókerettel és minimális segítség igénybevételével.

Erőfeszítések történtek továbbá a köldökzsinórvér felnőtt pácienseken történő alkalmazásának érdekében is, ezért fontos lépéseket tettek az ex vivo eljárások területén, hogy növeljék a köldökzsinórvér egységek terápiás hatékonyságát sejtszám felsokszorozással, vagy két köldökzsinórvér egység felhasználásával hematológiai zavarok kezelésére.

A regenerációs medicínában a köldökzsinórvér szövetének őssejtjei is növekvő figyelmet kapnak. A köldökzsinór szövet mezenchymális őssejtjeinek tulajdonságaira alapozva, beleértve a hematopoetikus őssejtekkel történő együttes alkalmazást és immun-modulációs hatást, Morey Kraus javaslatot tett a regenerációs terápiák klinikai alkalmazásait prezentáló térképre.

További részletek: http://cordbloodsymposium.org/previoussymposia#sthash.i09XxO38.dpuf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük