Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

A köldökzsinórból származó őssejtek segíthetnek a károsodott szív helyreállításában

A csecsemők köldökzsinórjából származó őssejtek segíthetnek a károsodott szív állapotának javításában és működésének helyreállításában egy új tanulmány szerint.

Nagy-Britanniában mintegy 500 000 ember, míg Magyarországon megközelítőleg 250 -300 000 beteg szenved szívelégtelenségben, 30-35 000 az évente újonnan diagnosztizált esetek száma hazánkban, akiknek meggyengült szíve már nem képes elegendő mennyiségű vért szállítani a szervek működéséhez. Leggyakoribb tünete a légszomj, súlyosabb esetben fulladásérzet, mely jelentkezhet kisebb terhelésre, de nyugalomban is. Gyakori tünet vizenyők kialakulása, elsősorban lábdagadás. Előfordulhatnak hasűri vizenyők, illetve a tüdőkeringés zavara esetén tüdővizenyő.

Magyarországon megközelítőleg 250-300 000 ember szenved szívelégtelenségben

Egészen a közelmúltig azt hitték, hogy a károsodás helyrehozhatatlan, de az új kutatás azt sugallja, hogy az őssejtek segíthetnek a szív regenerációjában.

Egy úttörő kísérletben 15 beteget vizsgáltak meg, akik megkapták intravénás infúzión keresztül a köldökzsinórból származó őssejteket, amelyeket császármetszés után adományoztak számukra a kismamák.

A szakértők számos vizsgálatot elvégeztek 12 hónappal később, beleértve a szív MRI vizsgálatát is, hogy az esetleges változásokat minél jobban ki tudják mutatni.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a placebóval kezelt betegekkel összehasonlítva az őssejtekkel kezelt betegek esetében 55-szeresére nőtt egy olyan kémiai anyag mennyisége, amelyről ismert, hogy javítja a sejteket és erősíti az immunrendszert. A szív vérellátási képességének javulása az őssejtekkel kezelt betegeknél négyszer nagyobb volt, mint a kontrollcsoport esetében 12 hónap után.

Az őssejteket kapott betegek életminősége is javult állításuk szerint és nem számoltak be a páciensek egyéb mellékhatásokról sem.

Fernando Figueroa, a chilei Andok Egyetem orvos professzora elmondta: “A megállapításaink ösztönzik egy nem invazív, ígéretes új terápia megvalósulását, amely lehetőséget teremt betegek azon csoportjainak, akik komoly egészségügyi problémákkal küzdenek.”

Az őssejtek olyan sejtek, amelyek képesek bármilyen sejtté fejlődni. Az őssejtek megtalálhatók az újszülöttek köldökzsinórjában, néhány felnőtt szövetben mint például a csontvelőben.

 

Az őssejtek képesek bármilyen sejtté átalakulni

Az orvostudomány fejlődés ellenére a szívelégtelenségben diagnosztizált betegek fele a diagnózis felállítását követő öt éven belül elhalálozik.

A kutatók szerint, ha nagyobb, több páciensre kiterjedő tanulmányokban megerősítik a megállapításokat, akkor egy ígéretes új kezelés válik majd elérhetővé egy olyan állapotra, amelynek gyógyítására jelenleg nem sok lehetőség van.

A tanulmány vezetője, Jorge Bartolucci, az egyetem professzora hozzátette: “A hagyományos gyógyszer-alapú kezelések sajnos nem jelentenek optimális megoldást a szívelégtelenség szabályozására, ettől végleges javulást nem lehet várni az esetek legnagyobb részében, emiatt a betegeknek gyakran kell invazív terápiákat igénybe venniük és akár szívátültetésre is sor kerülhet.”

Forrás:Az eredményeket a Circulation Research folyóiratban (Journal of the American Heart Association) közölték. https://www.telegraph.co.uk/science/2017/09/26/stem-cells-taken-umbilical-cords-babies-can-help-repair-damaged/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük