Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A bátor Andrej

Köldökzsinórvérbankunk, a Segítő kéz programon keresztül aktívan segíti azon köldökzsinórvérrel rendelkező ügyfeleit, akik őssejtekkel kezelhető betegségben szenvednek. Már több gyermeknek biztosítottunk kezelést a legmodernebb Duke Egyetemi Kórházban az Egyesült Államokban, a kezelés és az ott tartózkodás költségeinek teljes megtérítésével. 

Ugyanakkor saját klinikai vizsgálatainkba is befektetünk. 2014-ben kezdődtek meg Szlovákiában és Romániában az agyi bénulásban szenvedő gyermekek kezelésére irányuló kísérletek, amelyek Európában egyedülállónak tekinthetők a maguk nemében. Így több olyan gyermek számára biztosítottuk a kezeléshez való könnyebb hozzáférést, akiknek van saját köldökzsinórvérük. Minél korábban történik meg a kezelés, annál nagyobb az esély a sikerre.

5 éven keresztül 50 szlovákiai gyermek, akiknek saját köldökzsinórvérét tároltatták szüleik, részesült kezelésben a pozsonyi Egyetemi Gyermekkórházban és a pozsonyi Poliklinikán. A kezeléssel kapcsolatos összes költséget a vizsgálat szponzora – a ’Placentáris vérképző sejtek szlovák regisztere’ (SRPKB), amely a Cord Blood Center cégcsoport tagja – fedezte.

Andrej egyike azoknak a fiatal betegeknek, akiket a szlovákiai klinikai vizsgálatban agyi bénulás miatt kezeltek.

Andrej édesanyjának veszélyeztetett terhessége volt, ő maga koraszülöttként látta meg a napvilágot 1700 grammnál is kevsebb súllyal. A legrosszabbtól az édesanyja gondoskodásának köszönhetően megmenekült. A saját köldökzsinróvérének hála, hogy ma a családjával és a barátaival lehet.

Agyi bénulásban szenvedett, és bár intellektuálisan megfelelt a korának, a motoros képességei kezdettől fogva rosszabbak voltak. Az intenzív rehabilitáció ellenére Andrej nem tudott lábra állni, és még a lábbujait sem tudta megmozdítani. 2014-ben került be a szlovákiai vizsgálatba, és hat hónappal a köldökzsinórvér beadása után az ellenőrző vizsgálatok már javulást mutattak nála. Elkezdett négykézláb mozogni, és próbálkozott a járással is. Magától felkelt az ágyból, térdelni is tudott, és a stabilitása is sokat javult.

“Csodálatos dolognak tartom ezt a fajta kezelést. Még nem értük el a végcéljainkat, de a fejlődés elképesztő. A beadott sejtek és a rehabilitáció hihetetlenül fejlesztik őt, és hisszük, hogy a mi Andrejünk hamarosan újra talpra áll. Csodálatos, hogy a hasonló fogyatékossággal élő gyermekek reménykedhetnek abban, hogy olyan helyekre juthatnak el, amelyekre nem is számítottak. Szorítunk a többieknek, és köszönjük a köldökzsinórvér banknak, hogy létrehozta ezt a vizsgálatot a szlovákiai gyermekek számára,” mondta az édesanyja.

Fizioterapeutája, Mgr. Martina Mihalikova a REMI Központból a következőképpen értékelte Andrej állapotát a köldökzsinórvér beadását követően:

“A köldökzsinórvér beadása után Andrej látható fejlődést ért el. Fél évvel a transzplantáció után Andrej stabilitása annyit javult, hogy képes úgy ülni, hogy nem támaszkodik a karjára, és közben játszani is tud. A kisebb tárgyakat jobban tudja kezelni. Támogatással megpróbál felállni, sikerül is neki, és a járással is próbálkozik. Az artikulációja javult, és a beszéde is tisztább lett.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük