Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

A 11 év(r)e lefagyasztott köldökzsinórvér minta életet ment

(ECNS) – 11 évnyi fagyasztva tárolást követően, a köldökzsinórvér készlet megmentette a nő életét.

A vért 2004. májusában adományozták Chengdu-ban, Kína Sichuan tartományának fővárosában. Miután 11 évet mínusz 196 celsius fok hőmérsékleten tárolták, a vér újraélesztett egy női pácienst, akit “Chen Ling”- álnévről ismertek.

Chen-t (37) mieloproliferatív rendellenességgel diagnosztizálták, ami azt jelenti, hogy a teste elvesztette azon képességét, hogy vérsejteket állítson elő, amely így könnyen leukémiához vezetett. Hubei tartomány Wuhan Kórházába kerül felvételre, ott kapott vértranszfúziót, amely így életben tartotta Chen-t. Majd márciusban, az állapota rosszabodott, mivel súlyos tüdőfertőzést kapott.

Mivel Chen számára az őssejt transzplantációhoz a hemopoetikus őssejt egyezés meghiúsult, végül a köldökzsinórvér őssejt-csomag mentette meg a napot. A Shanghai és Guangzhou-ban való sikertelen keresést követően jó hír érkezett Changdu-ból. A 11 éves lefagyasztott köldökzsinórvér csomagot április 18-án transzfúzionálták Chen testébe. 7 héttel a rehabilitációt követően végre egészséges.

“Nagyon hálás vagyok annak az ismeretlen anyának Chengdu-ból! Az ő jó-cselekedete akkoriban megmentette az életemet.”

-mondta Chen.

“Addig, ameddig a köldökzsinórvér nem kerül bele a lefagyasztás-kiengedés ismétlődő folyamatába, addig az életképessége korlátlan.”

-mondta Wang Ruifeng, a Sichuan kutatója.

“Elméletileg évszázadokkal a lefagyasztást követően is újraaktiválható és felhasználható.”

Forrás: http://www.ecns.cn/cns-wire/2015/06-04/168064.shtml

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük