Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Vérlemezke gél köldökzsinórvérből: a szövetregeneráció új eszköze

A köldökzsinórvér alternatív őssejtforrásként szolgál a hematológiai megbetegedésekben szenvedő páciensek kezelésénél.

A legújabb kutatások szerint a növekedési faktorok fontos szerepet játszanak a regenerációs medicinában. A vérlemezkék vagy thrombociták a növekedési faktorok “gyógyszertáraként” működnek, ugyanis a vérlemezke-granulumokból a thrombocita-aktiváció során ezek a faktorok felszabadulnak. Így, a perifériás vérből nyert ún. vérlemezke gélt a szövetek gyorsabb gyógyulásának elősegítésére használják orthopéd- és szájsebészeti, valamint dermatológiai sebészeti beavatkozásoknál.

A köldökzsinórvér előnyös biológiai tulajdonságai és nagyfokú virológiai biztonsága ihlette azt a kutatást, amely a köldökzsinór vérlemezkéinek jellemzését tűzte ki célul. A vizsgálat kimutatta, hogy a köldökzsinórvér thrombocitáiból a legnagyobb mennyiségben vaszkuláris endotheliális növekedési faktor (VEGF) és thrombocita eredeteű BB típusú növekedési faktor (PDGF-BB) szabadul fel, jelentős mennyiségben még fibroblaszt növekedési faktor (FGF), hepatocita növekedési faktor (HGF) és TGF-beta 1 (transforming growth faktor), nagyon kis mennyiségben pedig PDGF-AB szabadul fel. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a köldökzsinórvérből származó vérlemezkék alkalmasak a fent említetett regenerációs orvosi kezelésekre, ahol nagy mennyiségű VEGF és PDGF jelenlétre van szükség.

A köldökzsinórvér pontos jellemzése és az anyai anamnézis kiértékelése lehetővé teszi, hogy a klinikai célra szánt köldökszinórvér egység csak akkor kerüljön a vérbankba, ha az megfelel FACT-Netcord (Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy) klinikai alkalmasságra vonatkozó szigorú követelményeinek. Ez óriási mennyiségű kidobott köldökzsinórvér egységet eredményez.

A milánói köldökzsinórvér-bank nemrégiben felvetette annak ötletét, hogy a klinikai kezelésre, transzplantációra alkalmatlan köldökzsinórvér-egységekből készítsenek vérlemezke gélt.

A jövőben ez csökkentheti a kidobott egységek arányát, hiszen egy más típusú klinikai alkalmazásra is lehetőség adódik és a páciensek szélesebb körén segíthet egy-egy ilyen köldökzsinórvér-egység.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük