Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Új lehetőségek a köldökzsinórvér alkalmazására felnőttekben

A hematopetikus őssejt-transzplantációra alkalmazott köldökzsinórvér számos előnnyel bír, azonban ez elsősorban gyermekek esetében hatékony. Ezért az utóbbi években több különböző metodikát fejlesztettek ki, hogy a köldökzsinórvér terápiás hatékonyságát felnőttekben is megnöveljék.

Ilyen módszerek például a vérképző őssejtek ex vivo expanziója, a kiegészítés mezenchymális sejtekkel, a vérképző őssejtek egyenesen a csontvelőbe juttatása, két köldökzsinórvér egység infúziója, vagy a köldökzsinórér egység és a csontvelő együttes transzplantációja, illetve számos egyéb módszer, amely a megfelelő hely megtalálását és a megtapadást, befogadást segítik.

Amint az őssejteket infúzióval a véráramba juttatják, a sejtek megtalálják az utat a csontvelőig, ez az ún. “önvezérlés” (homing). Itt adaptálódnak, majd osztódni és differenciálódni kezdenek különböző típusú vérsejtekké, így képezve a szervezet számára egy új hematopoetikus őssejt-forrást és immunrendszert. Ez a graftolódás, vagy megtapadási folyamat.

Leonard Zon, a Bostoni Gyermekkórház Őssejt Programjának igazgatója, egy természetes összetevőt (FT1050 kódszámmal jelölt) azonosított, amely megnöveli a graftolódás sebességét és minőségét, így csökkentve a páciensek felépülési idejét az őssejt-transzplantáció után. A felfedezést alapul véve, a bostoni Dana Faber Onkológiai Intézet (Dana Faber Cancer Institute) kutatói egy Klinika I kísérletet kezdeményeztek, hogy megvizsgálják az FT1050 biztonságos alkalmazhatóságát és a megtapadási időre tett hatását a köldökzsinórvér transzplantáció után.

Az kísérletben résztvevő 12 páciensben a megtapadás 3-4 nappal hamarabb megtörtént, mint a standard köldökzsinórvér transzplantáltaknál, minden különösebb mellékhatás nélkül.

Dr. Corey Cutler így foglalta össze az eredményt:

“A kísérletek megmutaták, hogy az FT1050 aktiválja a hematopoetikus őssejteket, ezáltal megnöveli a graftolódás sebességét és sikerét. Az eredmények arra bíztatnak bennünket, hogy alkalmazzuk a köldökzsinórvért a csökkentett intenzitású kemoterápián átesett pácienseknél. Ezért most további kísérleteket tervezünk nagyobb számú páciensen.”

Forrás: http://www.dana-farber.org/Newsroom/News-Releases/Therapy-improves-stem-cell-engraftment-in-umbilical-cord-blood-transplant-recipients.aspx

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük