Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Szívbillentyű saját köldökzsinórvérből

Az orvostudomány számos területén egyre ígéretesebbé váló őssejtterápiák között a köldökzsinór alkalmazása is új perspektívákat nyit meg. Egy ilyen új klinikai alkalmazás válhat valóra a szívsebészet területén. Az utóbbi néhány évben felmerült annak lehetősége, hogy szövettenyésztési eljárásokkal megalkossák az ideális szívbillentyűt, amely a páciens egész élete során működőképes marad és képes annak szervezetével együtt fejlődni.

Így kiküszöbölhetők lennének, különösen a veleszületett rendellenességben szenvedő gyermekek esetében, a szívbillentyű-protézis okozta mellékhatások és problémák úgy, mint a különböző thromboembóliák, sturkturális vagy nem struktúrális diszfunkciók, zavarok vagy az elfertőződés. De ami a legfontosabb: számos műtét elkerülhető lenne, hiszen nem lenne szükség a többszöri cserére és az esetleges korrekciós beavatkozásokra. A szövettenyésztett billentyű így óriási mértékben javíthatná a páciensek életminőségét.

2010-ben német kutatók publikálták először e területtel kapcsolatos eredményeiket és arról számoltak be, hogy sikeresen hoztak létre életképes, humán szívbillentyűket a köldökzsinórvér sejtjeiből. A sejteket egy biológiailag lebomló szívbillentyű vázon növesztették, majd miután “felnőttek” a megfelelő bioreaktor rendszerben, különböző módszerekkel tesztelték a szövet minőségét.

Bár számos kérdés még megválaszolatlan és sok munka vár még e téren a kutatókra, az eredmények óriásit lendítettek előre a veleszületett betegségek kezelését célzó különböző klinikai stratégiák fejlődésén.

2013-06-17 pic1 bill

Ábraaláírás: A bioreaktorból kiemelt tenyésztett szívbillentyű

Irodalom:

Sodian R, Schaefermeier P, Abegg-Zips S, Kuebler WM, Shakibaei M, Daebritz S, Ziegelmueller J, Schmitz C, Reichart B. Use of human umbilical cord blood-derived progenitor cells for tissue-engineered heart valves. Annals of Thoratic Surgery. (2010) 89(3):819-28.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük