Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A szaruhártya öngyógyítása őssejtekkel

A cornea (szaruhártya) eredetű vakság kezelése a fejlődő világ egyik égető problémája. A világ ezen részein igen gyakoriak a kémiai vagy más balesetek, amelyek következtében a szem megsérül. Azonban az olyan komplex kezelések, mint a transzplantáció vagy az amnionmembrán graftok alkalmazása a lakosság nagyobb része számára nem elérhető.

A Sheffield Egyetem emberi szövetekkel foglalkozó mérnökei egy olyan őssejt-terápiás módszert fejlesztettek ki, amely reményeik szerint elősegíti a szem természetes javító mechanizmusait annak sérülése vagy megbetegedése esetén. Ez világszerte több millió embernek segíthet látása javításában vagy akár annak visszanyerésében.

A kutatást az Acta Biomaterialia szaklapban közölték. A kutatócsoport egy olyan új technikát írt le, amellyel a szemben található őssejtek graftolódását segítő membránt hoztak létre. A membrán a szem természetes felépítését utánozza. Több eljárás ötvözésével, mint a mikrosztereolitográfia és az elektromos szálképzés (electrospinning), a kutatóknak sikerült egy olyan biológiailag lebomló lemezt készíteni, amely a szem szaruhártyájára illeszthető. A lemezt őssejtekkel töltik fel, amelyek osztódnak és lehetővé teszik, hogy a szervezet természetes úton, maga gyógyítsa meg a szemet. A lemez egyik kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy az egészséges cornea pereméhez hasonlóan zsebeket és bemélyedéseket tartalmaz, amelyek befogadják és megvédik az őssejteket.

“A lemez közepe sokkal vékonyabb, mint a külső gyűrű, így lehetővé teszi a gyors biológiai lebomlást, az őssejtek pedig már a szem felületén osztódnak.”

– magyarázza Dr. Ilida Ortega Asencio, az EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council, Nagy-Britannia) és a Sheffield Egyetem Mérnöki Karának munkatársa.

Forrás:  http://www.scientistlive.com/content/25885

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük