Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Saját köldökzsinórvér alkalmazása I. típusú cukorbetegség esetén

Az I. típusú diabetes mellitus a fiatalkorúak cukorbetegségeként ismert, mely a hasnyálmirigy béta sejtjeinek sérülését okozza. Azokét, melyek az inzulint termelik. Károsodásukban kulcsfontosságúak a szabályozó T-limfociták, melyek a fehér vérsejtek csoportjába tartoznak. Ennek eredménye az egész életen át tartó inzulinfüggőség, melyet művi úton kell a szervezetbe juttatni. Bár 1921-ben az inzulin felfedezése az I. típusú diabetest halálos betegségből krónikussá-kezelhetővé változtatta, a hatékony megelőzés vagy gyógyítás kifejlesztését egyelőre nem koronázta siker. A hasnyálmirigy vagy az endokrin sejteket tartalmazó szigetecskék átültetésének eredménye még nagyon vitatott, és az immunitást befolyásoló gyógyszerek fejlesztése nem hozott kielégítő eredményeket. Ezért sok tudós kezdett el az őssejtek iránt érdeklődni, melyek nemcsak a szigetecskék forrásaként szolgálhatnának, de az immunrendszert is befolyásolhatnák.

Az első bíztató eredmények

A floridai egyetemen Heller tanár úr munkatársaival együtt köldökzsinórvérből készített őssejteket alkalmazott egy éppen akkor végzett klinikai tanulmány során kis gyermekeknél az I. típusú diabetes mellitus kedvezőbb prognózisának elérése céljából. A részeredmények rámutattak, hogy a 2 és 7 éves kor közötti cukorbajban szenvedő gyermekek saját köldökzsinórvérének alkalmazásával kevesebb inzulinra volt szükségük a diabetes gyógyításához és felügyeletéhez a másik kontroll csoporttal szemben. Ezen kívül azoknak a gyermekeknek, akik saját köldökzsinórvért kaptak, alacsonyabb volt a glükohemoglobin vérszintje, és a köldökzsinórvér beadásakor nem észleltek semmiféle jelentős mellékhatást.

A cukorbaj a múlté?

Számos oka van annak, hogy a tudósok feltételezték, hogy a saját köldökzsinórvér beadása javíthat a cukorbaj lezajlásán. A hipotézis abból indul ki, hogy a köldökzsinórvérből nyert őssejtek elvándorolnak a sérülés helyéhez, ebben az esetben a sérült hasnyálmirigyhez. Ott az őssejtek béta sejtekre változhatnak, melyek inzulint termelnek. Egyidejűleg létezik egy feltételezés, hogy támogathatják új szigetecskék keletkezését az egészséges szövetekből. Mivel a köldökzsinórvér aránylag nagy mennyiségű szabályozó T-sejtet tartalmaz, lehetőség nyílik arra, hogy segítsen immunológiai tűrőképességet teremteni a szervezetben.

Ez segített Spencernek is

Éppen ennek a fiúnak a története  a bizonyíték arra, mennyire lehet segítség a saját köldökzsinórvér a cukorbaj gyógyításában. Spencer köldökzsinórvére eredetileg Matthew testvére számára lett levéve, aki Fanconi anémiában szenvedett. A sors végül is úgy rendelkezett, hogy magának Spencernek segített. A cukorbaj diagnózisa miatt az orvosok azonnal napi 6 adag inzulint írtak elő, de egészségi állapota folyamatosan rosszabbodott. Akkor támadt fel a remény, mikor csatlakoztak a floridai egyetem tanulmányához. Spencernek beadták  a saját köldökzsinórvérét azzal a reménnyel, hogy legalább részben segít neki cukorbajának javításában. És megtörtént – a köldökzsinórvér beadása után már sokkal jobban érzi magát. Termelődik saját inzulinja is, és így csökkent a beadandó napi inzulin injekció mennyisége.

Az átültetések száma folyamatosan növekszik

Az orvosok még nem tudnak mindent az alkalmazott saját köldökzsinórvér hatásáról a diabetes gyógyításánál, de Spencer gyógyulása sok hasonló páciensnek ad reményt a jövőre nézve. A világon növekszik a köldökzsinórvér átültetések száma. A tudósok azon a véleményen vannak, hogy ez az értékes vér egyre gyakrabban kerül alkalmazásra olyan betegségek gyógyítására, ahol azt ma még általában nem használják.

Daniela Milesová

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük