Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

A retinadegeneráció kezelése őssejt- terápiával

A világszerte több millió embert érintő retinadegenerációs megbetegedések kezelésében új, alternatív megoldást nyújthat az őssejt-terápia. Jelenleg, nagyjából 16 klinikai kísérlet fut világszerte, hogy az őssejt-kezelés hatékonyságát és biztonságos kivitelezhetőségét megállapítsák a súlyos retinadegeneráció gyógyításában.

A retinadegenerációnak számos formája ismert, jelen van különböző betegségek kórképében, úgy mint a retinitis pigmentosa, a korfüggő makula degeneráció, diabéteszes retinophatia, szürkehályog és glaukóma. Bár a retinadegenerációt intenzíven kutatják, sajnos az előrehaladott állapotok kezelése kevésbé hatékony.

Az őssejtek ugyanakkor potenciális alternatívaként szolgálhatnak a fotoreceptorokat és a kapcsolódó pigment epithéliumot érintő degenerációs betegségben. Állatkísérletek már igazolták, hogy az őssejtek képesek regenerálni a nem működő fotoreceptorokat és a retina neuronjait, így javítva a látást. Az őssejtekkel pótolni lehetne a beteg sejteket, előidézve ezzel a látás javulását.

Amennyiben a klinikai kísérletek sikeresen zárulnak és igazolják az őssejt-kezelés hatásosságát, a retinadegeneráció gyógyításának lehetőségei új perspektívákkal bővülhetnek.

Irodalom:

  1. Huang Y., Enzmann V., Ildstad T. Stem Cell Rev., 2011, 7(2), 434-445
  2. www.clinicaltrials.gov
  3. The field of stem cell-based therapy holds great potential for the treatment of retinal
  4. degenerative (RD) disease
2 hozzászólás
  1. Válasz
    Csorba Jozsefne

    Szeretném megkérdezni hogy retina pigmentosa kezelésére tudnak e segíteni? 42 éves lányomat pici kora óta kezelték Moszkvaban a Gelmholtz klinikán,sajnos mára egyik szemére nem lát a másik is utolsó stádiumában van.Barmilyen kísérleti megoldást vállalunk. Nagyon várom válaszukat, köszönöm,Csorba Jozsefne

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük