Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Őssejtterápia a szívelégtelenség kezelésében

Ahogyan korábbi híreinkben már említettük, a mezenchymális őssejt-terápia alkalmazása a kardiológiai zavarok kezelésére egy izgalmas és aktívan kutatott terület. A kardiovaszkuláris megbetegedések végső közös pontja, a szívelégtelenség.

Ezidáig, olyan klinikai kísérleteket végeztek, amelyben csontvelőből származó mezenchymális őssejtekkel kezelték  az infarktus utáni miokardiumot. Ugyanakkor, az előrehaladott szívelégtelenség különböző regenerációs kezelési stratégiát igényel.

Egy napjainkban lezajlott, több központú klinikai kísérletben kardiopoetikus őssejtek alkalmasságát vizsgálták az iszkémiás eredetű szívelégtelenség kezelésében. A szóban forgó őssejteket a csontvelő mezenchymális őssejtjeiből izolálták és egy speciális inkubációs módszerrel alakították őket a szívre jellemző sejtekké, amelyeket aztán a sérülés területére injektáltak.

A kardiopoetikus őssejt-terápia alkalmasnak és biztonságosnak bizonyult, ezen felül pedig a szívműködés paraméterei is jobbak voltak a normál kezelést kapott páciensekhez képest. Ez a módszer egy újfajta kezelést biztosíthat a szívelégtelenségben szenvedők számára; az őssejt alapú kezeléshez pedig nem a szív szövetéből kellene őssejteket gyűjteni, hanem az azonnal rendelkezésre álló csontvelői mezenchymális őssejtek is alkalmasak lesznek.

Forrás:   

Jozef Bartunek et. al.” Cardiopoietic Stem Cell Therapy in Heart Failure : The C-CURE (Cardiopoietic stem Cell therapy in heart failURE) Multicenter Randomized Trial With Lineage-Specified Biologics” Journal of the American College of CardiologyJournal of the American College of CardiologyJournal of the American College of CardiologyJournal of the American College of Cardiology Volume 61, Issue 23, 11 June 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük