Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A legfontosabb előrelépések az őssejtek és orvosi alkalmazásuk terén

Az őssejtek olyan típusú emberi sejtek, melyeknek köszönhetően különböző típusú sejteket találhatunk az emberi szervezetben. Az őssejtek megőrzik azt a potenciált, amellyel képesek különböző típusú emberi szövetekké fejlődni, ebből kifolyólag egyre növekvő elismerésre tesznek szert a gyógyászati kezelések terén. Az őssejt terápia egyre gyakoribbá válik a különböző betegségek kezelésében és a területen végzett egyre több kutatás is azt vetíti előre, hogy várhatóan növekedni fog az orvosi felhasználás.

A Transparency Market Research szerint, a várható kormányzati támogatás a globális őssejt piacra emelkedni fog a 2013-as 26,3 milliárd USD-ról 119,5 milliárd USD-ra 2018-ra. Így a piac robosztus évi átlagos növekedési üteme 24,2 % 2012 és 2018 között.

Melyek a legfontosabb előrelépések az őssejtek és orvosi alkalmazásuk terén?

2016 júliusában, egy közös holland-kanadai kutatásnak köszönhetően sikerült kifejleszteni egy életképes módszert, mellyel növelni tudjuk a köldökzsinórból kinyert őssejtek mennyiségét. A méhlepényből származó köldökzsinórvér egységenként viszonylag kis mennyiségű őssejtet tartalmaz. A módszer, melyet a kutatás során fejlesztettek ki, lehetővé teszi a kutatók számára a köldökzsinórvérből származó őssejtek mennyiségi növelését, így ez fontos előrelépésnek számít az őssejt terápia területén.

A kutató csoport felfedezte, hogy a mirR-125a, egy mikro RNS felelős az őssejtek önregeneráló képességéért. Ez a genetikai “kapcsoló” aktiválva marad az őssejtekben, azonban inaktiválódik a progenitor sejtekben, melyek az őssejtek osztódásából keletkeznek. Ennek a kapcsolónak a sikeres aktiválása vezet az őssejtek önfenntartó termelődéséhez, ami nagy lökést ad a globális őssejt terápia piacának.

2016 áprilisában, a Hamilton, Ontario-i Mcmaster Egyetem kutatócsoportja felfedezett egy fehérjét, ami a vérképző őssejtek fejlődéséért és növekedéséért felelős. A Musashi-2 fehérje lehet a kulcs, mellyel több ezer különböző vérképzőszervi megbetegedésben szenvedő páciensen segíthetünk. Amennyiben megértjük a fehérje működését, az sokban fogja segíteni a kutatókat, hogy növeljék az életképes őssejtek számát, melyek rendelkezésre állnak a terápiás alkalmazásra.

Mik a főbb mozgatórugók az őssejt piacon?

Az őssejtek globális piacának kulcsa a növekvő kormányzati támogatás az egész világon. Ahogy az őssejt terápia egyre szélesebb körben terjed el, lehetővé teszi egy nemzetnek, hogy jelentősen javítsa az általános egészségügyi állapotot, ezért Észak-Amerika és Nyugat-Európa országaiban folyamatos támogatást biztosítanak az őssejt kutatásokra. Az őssejt terápia elfogadottsága a feltörekvő régiókban még mindig elmaradottságot tükröz, mivel hiányzik a fejlett egészségügyi infrastruktúra, melybe beépíthető az őssejt terápia. Azonban az egészségügyi ágazat folyamatos javulása olyan országokban, mint pl. India és Kína jelentős növekedést jelenthet a globális őssejt piacon.

A neurodegeneratív megbetegedések növekvő gyakorisága a másik fő hajtóereje az őssejtek globális keresletének. Az idegszöveteket nem lehet olyan könnyen regenerálni vagy helyettesíteni, mint a strukturális szöveteket. Az őssejtek képessége arra, hogy különböző típusú emberi sejtekké alakuljanak, a legjobb módszert biztosítja a neurodegeneratív problémák kezelésére.

Töltse le a teljes Egészségügyi Analitikai Prospektust:

http://www.transparencymarketresearch.com/sample/sample.php?flag=S&rep_id=132

Forrás: http://www.tmrblog.com/2016/07/stem-cell-therapy-market.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük