Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinórvér őssejtjei stressz-inkontinencia kezelésére

Az őssejtek elterjedt alkalmazási kísérletei mellett, az utóbbi években a klinikai alkalmazások számos új perspektívával bővültek. Egy ilyen lehetőség a stressz-inkontinencia (SUI), a vizeletvisszatartási problémák egyik típusának kezelése.

Ez a kellemetlen betegség igen gyakori, hiszen 40 éves kor felett háromból egy nő szenved tőle, de akár a férfiak is érintettek lehetnek, különösen a prosztata műtéten átesett páciensek. A vizelet szivárgását a medencefenékre gyakorolt nyomás váltja ki, a nyomás okozója pedig lehet egy tüsszentés, köhögés vagy a nevetés is. A betegség leggyakrabban a terhesség után jelentkezik.

Az ilyenkor szokásos klinikai eljárás a műtéti kezelés, mely során egy szintetikus hálót helyeznek fel. Mivel azonban egy testidegen anyagról van szó, ez jelentősen növeli a műtét alatti és utáni komplikációk előfordulásának esélyét.

Az őssejt-terápia egy olyan alternatív eljárás, amelynek célja a vizelettartásért felelős anatómiai struktúrák helyreállítása.

Egy koreai orvosi szaklapban publikált tanulmányban (Lee et al, 2010) a kutatók bíztató eredményekkel szolgáltak a nők inkontinencia-kezelését célzó köldökzsinórvér- őssejtek biztonságos és hatékony alkalmazhatóságát illetően. A kísérletben 39 nő vett részt. Az őssejteket a húgycsőbe injektálták, az eljárást mindvégig egyetlen személy végezte, egyetlen kórházban. A kísérlet során nem tapasztaltak posztoperatív komplikációt és 3 hónap elteltével az alanyok 83%-a több mint 50%-ban elégedett volt a Páciens Elégedettségi kérdőív alapján, míg 12 hónap elteltével már 72,2% volt az elégedettségi index.

Az eredmények alapján bízhatunk benne, hogy a stressz-inkontinencia hamarosan hatékonyan kezelhető lesz.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877237/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük