Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

A köldökzsinórvér őssejtjei és a traumás agyi sérülés

A gyermekkori súlyos traumás agyi sérülés az előfordulások nagy arányában halálos, vagy hosszú távú következményekkel párosul. Ezek a sérülések krónikus motoros, kognitív és viselkedési zavarokat okozhatnak. A betegségre jelenleg nem létezik hatásos neuroprotektív, vagy neuroreparatív gyógymód. Számos preklinikai stádiumban lévő kutatás azonban a köldökzsinórvér őssejtjeinek neuroprotektív hatását jósolja.

A köldökzsinórvér őssejtjeinek hatásmechanizmusa lehet a beteg sejtek cseréje, vagy a sejtek “megmentése” azok környezetének, a szisztémás vagy helyi gyulladásos folyamatok megváltoztatásával, hatásukat kifejthetik továbbá növekedési faktorok termelésével, vagy egyéb nem ismert mikrokörnyezeti változások előidézésével.

A Texasi Egyetem Huston-i Egészségügyi Központjában (UTHealth) megkezdődtek az első, az FDA által jóváhagyott vizsgálatok a gyermek saját köldökzsinórvére hatásainak tanulmányozására a traumás agyi sérülés kezelésében. A kísérletet az egyetem gyermekkorházával és a kórház általános iskolájával együttműködésben végzik.

A rendkívül innovatív kutatást Charles S. Cox gyermeksebész professzor és a kórház traumás gyermekorvosi programjának igazgatója vezeti. A kísérletbe tíz, különböző mértékben agyi sérülést szenvedett, 18 hónapos és 17 év közötti gyermeket vonnak be. A kutatás nem az akut kezelést célozza, ezért csak olyan alanyokat vizsgálnak, akiknél a sérülés óta 6-18 hónap telt el.

A különböző agyi sérülésekből történő neurológiai felépülés gyermekek esetében sokkal esélyesebb, ugyanakkor gyermekkorban a feji sérülés vezető halálok.

“A köldökzsinórvér alkalmazása egy összekötő lépése a UTHealth következő programjának, amelyben a traumás agyi sérülés őssejt-terápiás lehetőségeit kutatják.”

– nyilatkozta Cox.

A UTHealth intézetében az agyi illetve szívinfarktust szenvedett páciensek őssejt-terápiás kezelési lehetőségeit is kutatják. Az előbbit Sean Savitz, a Neurológia Tanszék docensének, az utóbbit pedig Ali E. Denktas, a Belgyógyászati Tanszék adjunktusának vezetésével.

Részletek a  ClinicalTrials.gov  és http://www.youtube.com/watch?v=8s3dC7xEv-s oldalakon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük