Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Köldökzsinórvér őssejtek – remény az autista gyermekek számára

Orvosbiológiai kutatók engedélyt kaptak arra, hogy egy innovatív klinikai kutatást készítsenek annak megállapítására, hogy vajon a köldökzsinórvérből származó őssejtek segíthetnek-e az autizmus kezelésében. A vizsgálatot Dr. Michael Chez, a Sutter Idegtudományi Intézet gyermekgyógyászati neurológiai osztály igazgatója jelentette be . Dr. Chez ötlete volt az autizmus köldökzsinórvér őssejtekkel való kezelése, amikor megfigyelte, hogy a sejtek nagy változást okoztak egy agyi bénulásban szenvedő kisfiúnál.

„Olyan eseteket keresünk, amelyeknek nincs nyilvánvaló genetikai kapcsolatuk,”

-magyarázta Dr. Chez.

„Betegek, akikről feltételezzük, hogy valami baj történt az agyukkal, amely autista jellemvonásokat eredményezett.”

Más szóval élve, a tanulmányra kiválasztott betegek azok lesznek, akiknél nincs genetikai jel a betegségre. Ez azt jelenti, hogy az autista vonások más tényezők miatt alakultak ki, mint például környezeti tényezők vagy ha egy fertőzésnek voltak kitéve.

„Azt akarjuk megnézni, hogy jár-e bármilyen előnnyel , ha infúziót adunk nekik, hogy átirányítsuk az idegrendszeri sejteket, amelyek remélhetőleg egy másodlagos tényező alapján programozták be magukat.”

– magyarázta Dr. Chez.

Az autizmus egy fejlődési rendellenesség, amely hatással van szociális és kommunikációs készségek normális fejlődésére – néha enyhén, néha túlzottan. A betegség a gyermek életének első 3 évében jön elő. 10 000 gyermek közül 10-20-at érint, kisfiúk esetében háromszor akkora az előfordulása, mint kislányoknál. Idén több gyermek esetében diagnosztizáltak autizmust, mint AIDS-et, cukorbetegséget és rákot együttvéve.

A vizsgálatban résztvevő minden beteg autológ köldökzsinórvér infúziót fog kapni; a gyermekek azonban két csoportba lesznek osztva. Az első csoport eleinte köldökzsinórvér infúziót, míg a második csoport placebo sóoldatos infúziót fog kapni. Mindkét csoportot 6 hónapig figyelik meg, majd a csoportokat megcserélik. Ez azért fontos, mert így a beteg állapotának kiértékelését végző orvosok nem fogják tudni, hogy betegeik  melyik csoportba tartoznak, így az eredmények elfogulatlanok lesznek.

A kísérleti tanulmány keretében 30 gyermek kap saját köldökzsinórvér őssejtjeiből infúziót. A betegeket gondosan választják ki, hogy ne legyen semmilyen más tényező, amely kiválthatta ezt az állapotot (mint például törékeny X-szindróma, stroke vagy koraérettség). A gyermekek saját köldökzsinórvérének felhasználásával a tanulmány biztonságos és etikus. Ezen kívül a köldökzsinórvér őssejtek fiatalok és nem voltak kitéve környezeti hatásoknak, mint például vírusok vagy vegyszerek, amelyek megváltoztathatják a sejtek működését és felépítését. Ezen kívül a gyermekek saját őssejtjeit nem lökheti ki a szervezetük.

Családok ezreinek életébe hozhatnak reményt a kaliforniai tudósok, akik azon dolgoznak, hogy olyan állapotokra keresnek új terápiás megközelítést, amelyekre jelenleg nincsen gyógymód.

Forrás:

http://www.examiner.com/article/cord-blood-stem-cells-being-tested-for-potential-treatment-of-autism

http://www.foxnews.com/health/2012/10/24/clinical-trial-attempts-to-cure-autism-with-cord-blood/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük