Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

köldökzsinórvér vs csontvelő

A köldökzsinórvér egyenértékű lehet a nemrokoni donortól származó transzplantátummal

Nemrég jelent meg egy új tanulmány eredménye: J A Gutman et al, Chronic graft versus host disease burden and late transplant complications are lower following adult double cord blood versus matched unrelated donor peripheral blood transplantation, Bone Marrow Transplantation (2016).

köldökzsinórvér versus csontvelőColorado Egyetem RákKözpont tanulmánya olyan leukémiás betegeknél hasonlította össze a kimenetelt (a transzplantáció utáni állapotot), akik 2009 és 2014 között kaptak csontvelő transzplantátumot, és azt találták, hogy a transzplantátum után 3 évvel a súlyos graft-versus-host betegség incidenciája (előfordulása) 44% volt azokban a betegekben, akik egyező, nemrokoni donoroktól kaptak transzplantátumot, és 8% volt azon betegekben, akik köldökzsinórvér transzplantátumot kaptak.

Azon betegeknek, akik köldökzsinórvér transzplantátumot kaptak, nagyobb valószínűséggel nem volt szükségük további immunszupresszív kezelésre, és sokkal kevésbé tapasztaltak utólagos fertőzéseket és kórházi kezelést. Nem volt különbség az átlagos túlélésben a két csoport között.

A jelenlegi tanulmány mindazt bizonyítja, hogy a köldökzsinórvér egyenértékű vagy jobb transzplantátum lehet, mint az egyező, nemrokoni donortól származó transzplantátum.

Forrás: http://medicalxpress.com/news/2016-07-cord-blood-outperforms-unrelated-donor.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük