Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinór szövete a fogregeneráció őssejtforrása

A fogszuvasodás, a fogágyi megbetegedések, sérülések vagy genetikai rendellenességek okozta fogvesztés az egyik leggyakoribb emberi betegség. Az őssejt alapú szájsebészet a legújabb eljárások egyike, amellyel az elvesztett fogat pótolni lehet.

Egy nemrég megjelent közleményben tudósok arról számoltak be, amellett, hogy sikeresen izoláltak sejteket a Wharton-kocsonyából, ezek a sejtek fogcsíra sejtek számára készített médiumban tenyésztve odontoblaszt-szerű sejtekké differenciálódtak. Az odontoblasztok a fogpulpa külső felszínének kialakításáért és a dentin képzésért felelős sejtek.

Egy korábbi tanulmányban már felfedték, hogy a fog fejlődése térben és időben szigorúan meghatározott események sorozatából áll, melyet a mezenchymalis és epitheliális sejtek bonyolult interakciói szabályoznak.

A köldökzsinór szövete a mezenchymalis őssejtek forrása, melyeket az önmegújítás, és nagy osztódási kapacitás jellemez és képesek különböző sejtvonalakká differenciálódni, mint a csont-, az izom- a zsírszövet, a bőr és a csontveló sztróma sejtjei.

E változatos differenciálódási képességnek köszönhetően a mezenchimális őssejtek a regenerációs medicína fontos sejttípusai, a köldökzsinór szövete pedig e sejtek bőséges forrása, amellett, hogy nem invazívan, alacsony fertőzési kockázat mellett hozzáférhető.

A szóban forgó tanulmányban közölt eredmények azt mutatják, hogy a mezenchymális őssejtek speciális médiumban tenyésztve odontoblasztokká differenciálódnak, ezáltal pedig a fogregenerációs techhnikák kutatások és a szájsebészeti alkalmazások optimális célpontjai.

Forrás : Tian Xia Li  et al. “Differentiation of Mesenchymal Stem Cells from Human Umbilical Cord Tissue into Odontoblast-Like Cells Using the Conditioned Medium of Tooth Germ Cells In Vitro”  BioMed Research International Volume , 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük