Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Két egység köldökzsinórvér csökkenti a leukémia kiújulását felnőttek körében

A legutóbbi évben számos erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy fokozzák a köldökzsinórvér felhasználását felnőttek körében is, egyik javaslatuk a két köldökzsinórvér egység társítása volt.

A Minnesotai Egyetem Masonic Rák Központjának egy új tanulmánya rámutatott, hogy azoknál az akut leukémiában szenvedő betegeknél, akik transzplantációja két köldökzsinórvér egységgel történt, jelentősen csökkent a betegség kiújulásának kockázata.

A kísérleten belül 177 beteget kezeltek, akiknek átlagos életkora 16 év volt. Közülük 88 beteg akut limfoblasztos leukémiában, 89 pedig akut myeloid leukémiában szenvedett. Az, hogy ki kapott egy és ki két mintát, a köldökzsinórvér egység által tartalmazott őssejt szám alapján dőlt el.

Mivel a sikeres transzplantációhoz szükséges őssejtek száma a beteg súlyával változik, így az idősebb betegeknek és a nagyobb súllyal rendelkezőknek több őssejtre van szükségük, mint a csecsemőknek és gyermekeknek.

A kutatás előtt a két köldökzsinórvér egység társ-infúzióját nem alkalmazták. Később, a kísérlet után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kettős transzplantációs eljárással kezelt betegek többségének nem lenne más ésszerű kezelési lehetősége a leukémia kezelésére.

Dr. Michel Veneris, a kutatás vezetője azt mondta:

„Meggyőződésünk, hogy az eredmény azt bizonyítja, hogy két egység köldökzsinórvér transzplantációja hatásosabb lehet a leukémia kiújulásának megelőzésében és nagyobb reményt jelent a páciensnek a hematológiai rosszindulatú megbetegedések esetében, hogy rák nélkül élhetnek.”

Két köldökzsinórvér egység felhasználásával szinte az összes beteg használhatja ezt az őssejt forrást transzplantációra.

Forrás: http://bloodjournal.hematologylibrary.org/content/114/19/4293.long

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük