Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Gyermekkori agyi bénulás gyógyítása őssejtbeültetéssel

A három éves Alex Stan március elején Amerikába utazott. Alexnél 2 évvel ezelőtt gyermekkori agyi bénulást diagnosztizáltak, de a Cord Blood Centernek köszönhetően Romániában elsőként köldökzsinórvérből nyert őssejtbeültetésben részesülhetett az Egyesült Államokban.

A kezelés költségét, valamint a kisfiú és családja kiutazását a Cord Blood Center biztosította. Alex saját köldökzsinórvéréből nyert őssejtbeültetését a Duke University Hospital végezték el, mely az Egyesült Államok 10 legjobb kórházának egyike. A gyógykezelés a köldökzsinórvér terápia leghíresebb szakembere, Prof. Joanne Kurtzberg felügyeletével zajlott.

“Büszkék vagyunk arra, hogy az első olyan magán őssejtbank lehetünk Közép-Európában, amely ilyen lehetőséget kínál ügyfelei számára. Alex saját köldökzsinórvér beültetése ismét bizonyította a Cord Blood Center Group laboratóriumaiban előkészített transzplantátumok magas fokú minőségét”

-mondta a Cord Blood Center Group vezérigazgatója

Alex története

Egy (nem) átlagos nap

Alex története bármelyikünké lehetne. A kisfiú egészséges gyermekként született, de 11 hónapos korában egy baleset következtében végérvényesen megváltozott az élete: evés közben megakadt az étel a torkán és az átmeneti légzésmegállás agyi bénulást okozott nála.

A balesetet követően Alex családja mindent megtett azért, hogy a fiú a lehető legjobb kezelésben részesüljön. Már a baleset estéjén Európa egyik legnagyobb kórházának, a bécsi AKH kórház gyermek-intenzív ellátásra szakosodott specialistája vizsgálta Alexet Romániában.

2013-07-11 pic ALEX

Harc az életért

A következő hónapok kezelések sorozataival teltek el Európa különböző kórházaiban. Alex balesete következtében nem tudott mozogni és még az ételt sem tudta egyedül lenyelni.

Az elmúlt két évben a kisfiú családja mindent megtett azért, hogy a fiú izmait megfelelő kondícióban tartsák és javítsák állapotát. Alex napi programja mozgásterápiából, evésképesség javítására irányuló terápiából, masszázsból, akupunktúrából, oszteopátiából, hippoterápiából (gyógylovaglás) és hidroterápiából állt.

“Amikor először találkoztam Alex-szel jóformán semmit nem tudott egyedül csinálni, nem tudta irányítani testét, annak mozgását és a külvilággal sem volt kapcsolata. A hypoxia miatt elszenvedett agykárosodást hosszú távú terápiával igyekeztünk enyhíteni”

2013-07-11 pic2 Günther Bernert

Dr. Günther Bernert professzor, a bécsi Gottfried von Preyer gyermekkórház neurológusa

Megelőző intézkedések a születéskor

Alex születésekor szüleinek tudomására jutott, hogy az őssejtterápia területén új fejezet kezdődik. Ennek tudatában a fiú köldökzsinórvérét a Cord Blood Center magán őssejtbankjában helyezték el. Alex kezelése során hallottak a Duke University Kórházról, így amikor a Cord Blood Center felajánlotta segítségét, emellett a kórház mellett döntöttek.

2012 végén kezdődhetett el Alex saját őssejtjeinek infúziós beültetése Amerikában. Habár a baleset óta már két év telt el, még mindig nagy az esélye annak, hogy a fiú szervezetének károsult részei befogadják az őssejteket.

Soha ne mondd, hogy ennél többet már nem tehetnél!

A jövőre összpontosítunk

Alex szülei optimisták, de azért igyekeznek reálisan látni a helyzetet:

„Hiszünk benne, hogy a dolgok jóra fordulnak, de nem szeretnénk meghatározni, hogy a javulás pontosan mit is jelent. Igyekszünk kizárni a tehetetlenség, szenvedés és fájdalom érzését, és a múlt helyett csak a jövőre és céljainkra összpontosítunk. Mint szülő, soha nem mondhatod azt, hogy mindent megtettél. Soha nem szabad feladni”

George Stan, Alex édesapja

2013-07-11 pic2 ALEX

A gyógyulás esélyei

Alex kezelőorvosa Dr. Günther Bernert professzor támogatja a szülők döntését:

„Biztos vagyok benne, hogy a köldökzsinórvérből nyert őssejtbeültetés hosszú távon meghozza gyümölcsét. Jelenleg azonban nem áll elegendő információ a rendelkezésünkre arra vonatkozólag, hogy bizonyossággal meg tudjuk mondani, mely rendellenességek reagálnak a legkedvezőbben erre a gyógymódra. Alex esetében két év egyéb gyógymódok alkalmazásával telt el. Most eljött az ideje egy másfajta gyógymód alkalmazásának, hogy újabb esélyt adjunk Alex felgyógyulásának.”

Prof. Joanne Kurtzberg, a Duke Egyetemi Kórház kísérleti kezeléseket vezető professzora kitért Alex gyógyulásának várható lépéseire:

”Úgy gondolom, leghamarabb a kezelést követő 3-6 hónap után láthatunk majd bármilyen változást Alexnél. Nagyon nehéz ezt megjósolni, de azt hiszem, idővel egyre éberebb lesz, jobban tudatában lesz környezetének és szüleivel is könnyebben kommunikál majd. Tapasztalatunk az, hogy a motorikus képességek fejlődése előtt először a kognitív funkcióban, az agy gondolkodásért felelős részében észlelhető változás. Ez alapján elsőként arra számítok, hogy éberebb, tudatosabb lesz, többet megért a környezetében történtekből és egyre könnyebben kommunikál majd.”

2013-07-11 pic Kurtzberg

Prof. Joanne Kurtzberg, Duke University Hospital, USA

Segítő kéz program

A Cord Blood Center Group nem csak tárolja a köldökzsinórvért, hanem azon ügyfeleinek is segít, akiknek transzplantációra van szükségük. Társaságunk célja, hogy a jelenlegi orvostudomány modern irányzataival összhangban lehetővé tegyük az őssejtek alkalmazásának legszélesebb körű felhasználását.

Alex kezelése a Segítő Kéz elnevezésű projekt keretében valósult meg. Az egyedülálló projekt során a Cord Blood Center Group aktívan keresi azon rászoruló ügyfeleit, akiknél a saját köldökzsinórvérből származó őssejtterápia alkalmazható a betegségük kezelésére. A gyógykezelést a Cord Blood Center anyagilag is támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük