Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Gyermekkori agyi bénulás gyógyítása őssejtbeültetéssel

A hároméves Alex Stan március elején Amerikába utazott. Alexnél 2 évvel ezelőtt gyermekkori agyi bénulást diagnosztizáltak, de – a Cord Blood Centernek köszönhetően – Romániában elsőként köldökzsinórvérből nyert őssejtbeültetésben részesülhetett az Egyesült Államokban.

A kezelés költségét, valamint a kisfiú és családja kiutazását a Cord Blood Center biztosította. Alex saját köldökzsinórvéréből nyert őssejtbeültetését a Duke University Hospital-ben végezték el, amely az Egyesült Államok 10 legjobb kórházának egyike. A gyógykezelés a köldökzsinórvér-terápia leghíresebb szakembere, Prof. Joanne Kurtzberg felügyeletével zajlott.

„Büszkék vagyunk arra, hogy az első olyan magánőssejtbank lehetünk Közép-Európában, amely ilyen lehetőséget kínál ügyfelei számára. Alex saját köldökzsinórvér-beültetése ismét bizonyította a Cord Blood Center laboratóriumaiban előkészített transzplantátumok magas fokú minőségét” – mondta a Cord Blood Center vezérigazgatója.

Alex története

Egy (nem) átlagos nap

Alex története bármelyikünké lehetne. A kisfiú egészséges gyermekként született, de 11 hónapos korában egy baleset következtében végérvényesen megváltozott az élete: evés közben megakadt az étel a torkán, és az átmeneti légzésmegállás agyi bénulást okozott nála. A balesetet követően Alex családja mindent megtett azért, hogy a fiú a lehető legjobb kezelésben részesüljön. Már a baleset estéjén Európa egyik legnagyobb kórházának, a bécsi AKH Kórház gyermek-intenzív ellátásra szakosodott specialistája vizsgálta Alexet Romániában

2013-07-11 pic ALEXHarc az életért

A következő hónapok kezelések sorozataival teltek el Európa különböző kórházaiban. Alex – a balesete következtében – nem tudott mozogni, és még az ételt sem tudta egyedül lenyelni.
Az elmúlt két évben a kisfiú családja mindent megtett azért, hogy a fiú izmait megfelelő kondícióban tartsák, és javítsák állapotát. Alex napi programja mozgásterápiából, az evésképesség javítására irányuló terápiából, masszázsból, akupunktúrából, oszteopátiából, hippoterápiából (gyógylovaglás) és hidroterápiából állt.

„Amikor először találkoztam Alexszel, jóformán semmit nem tudott egyedül csinálni, nem tudta irányítani a testét, annak mozgását, és a külvilággal sem volt kapcsolata. A hypoxia miatt elszenvedett agykárosodást hosszú távú terápiával igyekeztünk enyhíteni” – mondta dr. Günther Bernert professzor, a bécsi Gottfried von Preyer gyermekkórház neurológusa.

2013-07-11 pic2 Günther Bernert

Megelőző intézkedések a születéskor

Alex születésekor szüleinek tudomására jutott, hogy az őssejtterápia területén új fejezet kezdődik. Ennek tudatában a fiú köldökzsinórvérét a Cord Blood Center magánőssejtbankjában helyezték el. Alex kezelése során hallottak a Duke University Kórházról, így amikor a Cord Blood Center felajánlotta segítségét, e mellett a kórház mellett döntöttek.
2012 végén kezdődhetett el Alex saját őssejtjeinek infúziós beültetése Amerikában. Habár a baleset óta már két év telt el, még mindig nagy volt az esélye annak, hogy a fiú szervezetének károsult részei befogadják az őssejteket.

Soha ne mondd, hogy ennél többet már nem tehetnél!

A jövőre összpontosítunk

Alex szülei optimisták, de azért igyekeznek reálisan látni a helyzetet:

„Hiszünk benne, hogy a dolgok jóra fordulnak, de nem szeretnénk meghatározni, hogy a javulás pontosan mit is jelent. Igyekszünk kizárni a tehetetlenség, szenvedés és fájdalom érzését, és a múlt helyett csak a jövőre és a céljainkra összpontosítunk. Mint szülő, soha nem mondhatod azt, hogy mindent megtettél. Soha nem szabad feladni” – nyilatkozta George Stan, Alex édesapja.

2013-07-11 pic2 ALEX A gyógyulás esélyei

Alex kezelőorvosa, dr. Günther Bernert professzor támogatja a szülők döntését:

„Biztos vagyok benne, hogy a köldökzsinórvérből nyert őssejtbeültetés hosszú távon meghozza gyümölcsét. Jelenleg azonban nem áll elegendő információ a rendelkezésünkre arra vonatkozólag, hogy bizonyossággal meg tudjuk mondani, mely rendellenességek reagálnak a legkedvezőbben erre a gyógymódra. Alex esetében két év egyéb gyógymódok alkalmazásával telt el. Most eljött az ideje egy másfajta gyógymód alkalmazásának, hogy újabb esélyt adjunk Alex felgyógyulásának.”

Prof. Joanne Kurtzberg, a Duke Egyetemi Kórház kísérleti kezeléseket vezető professzora kitért Alex gyógyulásának várható lépéseire:

„Úgy gondolom, leghamarabb a kezelést követő 3-6 hónap után láthatunk majd bármilyen változást Alexnél. Nagyon nehéz ezt megjósolni, de azt hiszem, idővel egyre éberebb lesz, jobban tudatában lesz a környezetének, és szüleivel is könnyebben kommunikál majd. Tapasztalatunk az, hogy a motorikus képességek fejlődése előtt először a kognitív funkcióban, az agy gondolkodásért felelős részében észlelhető változás. Ez alapján elsőként arra számítok, hogy éberebb, tudatosabb lesz, többet megért a környezetében történtekből, és egyre könnyebben kommunikál majd.”

2013-07-11 pic Kurtzberg

Prof. Joanne Kurtzberg, Duke University Hospital, USA

Segítő kéz program

A Cord Blood Center Group nemcsak tárolja a köldökzsinórvért, hanem azon ügyfeleinek is segít, akiknek transzplantációra van szükségük. Társaságunk célja, hogy – a jelenlegi orvostudomány modern irányzataival összhangban – lehetővé tegyük az őssejtek alkalmazásának legszélesebb körű felhasználását.
Alex kezelése a Segítő kéz elnevezésű projekt keretében valósult meg. Az egyedülálló projekt során a Cord Blood Center Group aktívan keresi azon rászoruló ügyfeleit, akiknél a saját köldökzsinórvérből származó őssejtterápia alkalmazható a betegségük kezelésére. A gyógykezelést a Cord Blood Center anyagilag is támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük