Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Gyermekkori agyi bénulás kezelése köldökzsinórvér terápiával

Egy görcsös agyi bénulásban szenvedő gyermeknek egyszerűen megfogni egy játékot lehetetlen. Ugyanakkor kutatók állítása szerint a saját köldökzsinórvérének a transzplantációjával az ilyen alapvető mozgásokat egyszerűbbé lehet tenni.

A görcsös gyermekkori agyi bénulásban szenvedő gyermekek izmainak merevsége miatt mozgásuk korlátozott. Ezt az állapotot általában születéskori vagy születés előtti agykárosodás okozza.

“A vizsgálat eredményei arra ösztönzik a kutatók figyelmét, hogy a megfelelően infúzióval adagolt köldökzsinórvér sejtek segítségével csökkenteni lehet az agyi bénulásban szenvedő gyermekek tüneteit “jelentette ki Dr. Joanne Kurtzberg, aki a Duke Egyetem gyermekgyógyászati ​​vér és csontvelő transzplantációs programját irányítja Durhamban.

Az eredmény néhány esetben csekély volt ugyan, de még a látszólag kis javulás is jelentősnek számít a kutatók szerint, írják egy egyetemi sajtóközleményben.

“ Például a gyerek képes arra, hogy felfelé vagy lefelé fordítsa a kezét, így képes lesz megváltoztatni azt a képességét, hogy megtartson vagy megragadjon dolgokat, ami nagy különbséget jelenthet mindennapi életében.” – mondta Dr. Jessica Sun a Duke egyetem gyermek hematológus-onkológus orvosa.

A vizsgálatban 63 különböző típusú és súlyossági fokú gyermekkori agyi bénulásban szenvedő gyermek vett részt.

A kutatók azt állapították meg, hogy azok esetében, akik testtömeg kilogrammonként legalább 25 millió őssejtet tartalmazó intravénásan beadott egy dózisú köldökvért kaptak, javultak a motoros funkciók az egy évvel később elvégzett kontrollvizsgálatok alapján.

A javulás mértéke nagyobb volt mint azok esetében, akik alacsonyabb dózisú őssejteket vagy placebót kaptak. A tanulmány szerzői szerint a javulás mértéke a hasonló korú és állapotú gyermekek esetében is magasabb volt.

Kurtzberg szerint még sok mindent kell megtudni erről a terápiáról, hogy minél több agyi bénulásban szenvedő gyermek számára elérhető legyen.

“Most, hogy meghatároztuk az adagolási küszöböt, további tanulmányokat tervezünk a többszörös sejtdózis előnyeinek tesztelésére, valamint donorsejtek alkalmazására olyan betegek esetében, akiknek a saját köldökzsinórvér sejtjei nem kerültek elraktározásra” – mondta a doktornő.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy az agyi bénulással küzdő gyermekek számára biztonságos a saját köldökzsinórvérének infúziója, mondta Kurtzberg.

A tanulmány a második volt a közül a három közül, melyet az Egyesült Államokban jóváhagytak. Az eredmények a Stem Cells Translational Medicine című folyóiratban jelentek meg.

 

További információ:

The U.S. Centers for Disease Control and Prevention has more on cerebral palsy.

Copyright © 2017 HealthDay. Minden jog fenntartva

Cikk elérhetősége: https://health.usnews.com/health-care/articles/2017-11-03/cord-blood-therapy-for-cerebral-palsy-shows-promise

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük