Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Európai őssejtprogramok testvéreknek: hat éves tevékenység az olaszországi Calabriaban

A Vér és Csontvelő Transzplantáció Európai Csoportjának 39. éves találkozóján, G. Foti és munkatársainak bemutatott eredményei alapján azok a szülők, akiknek gyermeke őssejttranszplantációra szorul, fontolóra vehetik egy újszülött testvér köldökzsinórvérének levételét és eltárolását.

Olaszországi kutatók nemrég jelentették be annak a programnak az eredményeit, amely során újszülöttek köldökzsinórvérét vették le és használták fel azok testvérein végzett transzplantációnál. A Calabria-i régióban a közvetlen felhasználásra szánt köldökzsinórvér-adás kérelmeit a Calabria Köldökzsinórvérbank  (CCBB) koordinálja. A vérbank 2006. óta működik és az olaszországi Köldökzsinórvér Hálózat (ITCBN) tagja, amelyet a Nemzeti Köldökzsinórvér és a Nemzeti Transzplantációs központok koordinálnak. A CCBB a régió egyetlen ilyen bankja, melynek céljai között szerepel egy tárolási program létrehozása az itt élő családok számára, ahol valamelyik rokon onko-hematológiai megbetegedése esetén őssejttranszplantációra van szükség.

2013-10-28 pic

Eddig 82 köldökzsinórvér-egységet vettek le, tároltak el és végezték el biológiai és klinikai kiértékelését hematológiai betegségekre (57,3%), hemoglobinopátiákra (7,3%), rákos megbetegedésre (7,3%) és más betegségekre (17,1%).

A rokonnak adott egyégek 56,1%-a került testvérvhez, 15,9% valamelyik szülőhöz, 20,7% más vérszerinti rokonhoz és 7,3%-át a levett egységeknek eltárolták az olyan családok esetén, ahol nagy a kockázata a genetikai rendellenességgel születő gyermekek világrajövetelének.

Korábban Bergamaschi P. beszámolt Pavia-ban vezetett hasonló programban résztvett 21 páciens utánkövetéséről. Minden esetben sikeres volt a graftolódás és a pácinesek 85%-a teljesen felépült, nem tapasztaltak immunológiai komplikációt (graft versus host betegség).

Irodalom:

1. Foti et. al “Cord blood units for family-directed donations: six years of activity in Calabria, Italy” 39th Annual Meeting of the European Group for Blood and  Marrow Transplantation, London UK April 2013

Bergamaschi P, Perotti L, Bellotti A, et al. Dedicated cord blood for related allotransplants: a single bank experience. Bone Marrow Transplantation 2005;65 (supplement 2):S120, abstract P497.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük