Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Timothy Ray Brown

Az első vizsgálat köldökzsinórvér őssejtekkel a HIV kezelésére

Timothy Ray Brown alias a “berlini páciens”, az egyetlen személy az egész világon, akit funkcionálisan is kigyógyítottak a HIV-ből

A projekt az első ilyenfajta klinikai vizsgálathoz keres alanyokat, amely megismétli Timothy Ray Brown sikerét – ő az egyetlen olyan élő személy, akit teljesen kigyógyítottak a HIV-ből.

A világon ez az első klinikai vizsgálat, amelyik 3 éven belül öt HIV páciens kezelését célozza a köldökzsinórvérből származó vértranszplantátum felhasználásával, mely Spanyolországban kerül elindításra.

A projekt az első ilyenfajta klinikai vizsgálathoz keres alanyokat, amely megismétli Timothy Ray Brown sikerét – ő az egyetlen olyan élő személy, akit teljesen kigyógyítottak a HIV-ből, aki úgy ismert, mint a “berlini páciens”. A klinikai vizsgálathoz a tervek a múlt heti hematológiai konferencián kerültek bejelentésre Valenciában Spanyolország Nemzeti Transzplantációs Szervezete (NTSZ) által.

A(z) NTSZ 157, a HIV-nek ellenálló genetikai mutációval bíró donort választott ki. – jelentette a ‘The Local”. A “berlini páciens”, Brown volt az a HIV pozitív amerikai, aki 2006-ban Berlinben lakott, amikor leukémiával diagnosztizálták.

Transzplantációra volt szüksége a rák kezeléséhez, így az orvosa úgy döntött, hogy olyan donort használnak, aki egy bizonyos sejtmutációval bír, amelyik ellenáll a HIV-nek. Miután Brown két sejt transzplantátumot kapott a donor csontvelőjéből a HIV szintje drámaian lecsökkent.

Ő ma már mentes a ráktól és csak nyomokban található meg benne a vírus, habár nem tud osztódni. Az orvosok a múlt évben azt mondták, hogy sikeresen végrehajtottak egy hasonló eljárást egy barcelonai limfómás betegen, de az illető nem sokkal azután belehalt a rákba és így nem tudták igazolni, hogy a virus eltűnése hosszútávú volt-e.

Ahhoz, hogy azt lássuk, hogy Brown és a barcelonai páciens esetei megismételhetőek, az NTSZ projekt olyan HIV betegeket keres, akiknek leukémiájuk, limfómájuk vagy hasonló betegségeik vannak. A kezelés hasonló lesz a barcelonai páciensnél alkalmazottal, mivel az orvosok köldökzsinórvért transzplantálnak a betegekbe, úgy mint Brown őssejt transzplantációs eljárása esetében. Az orvosok abban reménykednek, hogy Madridban az első páciens kezelése december és január között elkezdődik.

Forrás: http://www.dnaindia.com/health/report-first-trial-to-use-umbilical-cord-stem-cells-to-cure-hiv-2139027

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük