Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az első emberi máj őssejtekből

“Egyszerűen csak összekevertünk háromféle sejtet és váratlanul azt tapasztaltuk, hogy önmaguktól egy háromdimenziós májkezdeménnyé álltak össze. Végül sikerült bizonyítanunk, hogy a májkezdemény-transzplantáció lehetőséget ad a májelégtelenség gyógyítására.”

– nyilatkozta a BBC-nek a napokban Takanori Takabe, a Yokohama-i Egyetem Regenerációs Medicína Tanszékének munkatársa.

Takabe annak a japán kutatócsoportnak a vezetője, amely először állított elő kis májkezdeményeket, nagyjából 4 mm-es méretben, olyan sejtek összekeverésével, amelyekből a humán embrióban elindul a máj növekedése.

Korábban már több kutatócsoport is előállított májszövetet őssejtekből (először például, Colin McGuckin professzor 2000-ben köldökzsinórvér őssejtekből), azonban működőképes, véredényekkel rendelkező teljes szervet ezidáig nem sikerült létrehozni. Ezért Takabe és munkatársai más úton közelítették meg a problémát, megpróbálva utánozni az embrió májképződését az egyedfejlődés során. Az eljárás kulcsfontosságú része, az alkalmazott háromféle sejttípus – hepatikus, mezenchymális és endotheliális őssejtek – megfelelő koordinálása.

Az indukált pluripotens őssejtekből – amelyek szinte bármely szövettípus sejtjeivé képesek alakulni – képezték a májsejteket, egy köldökzsinórvér őssejt-populációból a véredényeket, míg a mezenchymális őssejtek a kötőszövetek kialakítását célozták.

Négy-hat nap Petri-csészében történő növesztés után a májkezdeményeket egerekbe ültették, ahol igen gyorsan olyan véredényeket képeztek, amelyek a felnőtt máj érhálózatára emlékeztetnek. A kísérleti májak további két hónapig növekedtek az egerekeben. A kutatók nemcsak az így beültetet májak működését ellenőrizték, de májelégtelenséget mutató egerekbe is átültették ezeket a májkezdeményeket megnövelve az így kezelt állatcsoport túlélését a hagyományos transzplantáción átesett egerekhez képest.

Bár számos további kutatásra szükség van annak érdekében, hogy a technika átültethető legyen humán páciensek kezelésére, az így kapott eredmények mégis jelentős előrelépést jelentenek az in vitro szervkezdemények transzplantációjának irányába.

Irodalom: Takanori Takebe et al. “Vascularized and functional human liver from an iPSC-derived organ bud transplant” Nature 2013

http://ca.news.yahoo.com/blogs/geekquinox/scientists-produce-functional-human-livers-stem-cells-170539626.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük