Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az autizmus új szemszögből

Az autizmus spektrum zavar (ASD) olyan fejlődési rendellenességek gyűjtőneve, amelyekre a társas interakciók és a kommunikáció nehézsége, valamint az ismétlődő, korlátozott viselkedési minták jellemzők.1 Európában jelenleg 3,3 millió ember él autizmussal2, illetve egy nemrég publikált tanulmány szerint az Egyesült Államokban minden 88 gyermekből 1. napjainkban az autizmus vezető halálok az idegrendszeri fejlődési rendellenességek területén.

A genetikai hajlam csupán egy a számtalan lehetséges kockázat közül. A gazdasági-társadalmi helyzet, az anya egészsége, a terhesség alatt zajló események, a méhen belüli környezet, a családban előforduló pszichiátriai betegségek és/vagy az autoimmun betegségek mind lehetséges rizikófaktorok.

Napjainkban egy új tanulmány rámutatott az autizmus és a szülés módja közötti lehetséges összefüggésre. A kísérletben olyan gyermekeket hasonlítottak össze akik hagyományos (oxitocin és prosztaglandin adása nélkül) és akik indukált szüléssel (szülésgyorsítók alkalmazása), vagy fájdalomcsillapítás alkalmazásával jöttek világra.

Bár további vizsgálatokra van szükség, az eredmények azt mutatták, hogy az indukció/fájdalomcsillapítás alkalmazása növeli az autizmus kialakulásának esélyét, különösen a fiú gyermekeknél.3

A jelenlegi kromoszómatechnikák alapján a betegek csak körülbelül 15-20 százalékánál mutatható ki genetikai rendellenesség, a klinikai autizmus esetek többsége az idiopathiás típushoz tartozik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy egy rendellenes immunaktiválás vagy más környezeti stresszfaktorok, változásokat idézhetnek elő a csecsemő idegrendszerének fejlődésében.

Az őssejtek azon képességét alapul véve, hogy képesek visszaállítani az immun- és idegrendszer egyensúlyát, Dr. Michael Chez klinikai kísérletbe kezdett, hogy megállapítsa az autológ  köldökzsinórvér őssejt-infúzió hatásosságát autizmussal élő gyermekeknél.

 

Források:

  1. http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/ss6103a1.htm?s_cid=ss6103a1_w
  2. http://www.autismeurope.org/files/files/press-release-what-will-happen-to-ageing-people-with-autism-2012-en.pdf
  3. Simon G. Gregory et. al. “Association of Autism With Induced or Augmented Childbirth in North Carolina Birth Record (1990-1998) and Education Research (1997-2007) Databases” JAMA Pediatr. August 2013
  4. Michael G.Chez “Autologous Umbilical Cord Blood Treatment for Autism: Rationale and Potential Goals of Treatment” Practical Neurology May/june 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük