Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A mesenchymalis őssejtterápia: új trend a modern orvostudományban

A mesenchymalis sejtek olyan multipotens felnőtt őssejtek, amelyek számos sejttípusban képesek elkülönülni. Differenciálódhatnak nem hematológiai sejtekké, mint a porcsejtek, csontsejtek, zsírsejtek, és specializálódott izomsejtekké is alakulhatnak, mint a szívizomsejtek stb. A mesenchymalis őssejtek a specifikus tulajdonságaik miatt némely betegségben hasznosnak bizonyultak az utóbbi időben, kifejezetten azoknál, amelyek a csontvázra és a kötőszövetre vannak hatással.

Mik azok a mesenchymalis őssejtek?

A mesenchymalis őssejtek multipotens őssejtek, amiket a csontvelőből, a köldökzsinórból, a zsírsejtekből, a magzatvízből és a vérből lehet kinyerni. Habár ellentmondásos, de a mesenchymalis őssejtek a perifériás vérből is kinyerhetők. Ezt néhány tudós sikeresen véghez is vitte. A mesenchymalis őssejteket az emberi perifériás vérből nyerték ki, és tenyészteni is tudták. A multipotens kifejezés arra utal, hogy a mesenchymalis őssejtek képesek nem hematológiai sejtekké elkülönülni, mint az oszteocita, zsírsejtek, miociták, amelyek magukba foglalják a szív- és sima szöveteket, bőr- és porcszöveteket. Még ha a mesenchymalis őssejtek természetüknél fogva több potenciálúak is, nem képesek arra, hogy hematológiai sejteket képezzenek. A hematológiai sejtekbe a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék tartoznak. Néhány tanulmány azt sugallta, hogy a mesenchymalis őssejtek potenciállal bírnak arra, hogy másfajta sejteket képezzenek, mint például a májsejtek és a véredények laphámja, de ezt további kutatások és tanulmányok erősen megingatták. További tanulmányok után a kutatók észrevették, hogy a korábbi tanulmányokban hiba lehetett.

A mesenchymalis őssejtek forrásai:

Csontvelő: a mesenchymalis őssejtek legtöbbet használt forrása a csontvelő. Könnyen elválasztható a csontvelő más őssejtjeitől, mivel nem hordozza a CD 34 sejtfelszíni markert.

 Magzatvíz: azt is bebizonyították, hogy az amniocentézis során nyert 100 sejtből 1 mesenchymalis őssejt.

Zsírszövet: a zsírszövet is gazdag mesenchymalis őssejtekben.

Köldökzsinór

A mezenchimális őssejt terápia előnyei

A mesenchymalis őssejtek multipotens őssejtek, amelyek képesek önmagukat generálni és a szöveteket helyreállítani. Ez tette őket hasznossá az immun- és nem immunbetegségek kezelésében. Alább a mesenchymalis őssejtek orvosi felhasználási módjai olvashatók.

  1. Hatékony a szövetek helyreállításában:
    A mesenchymalis őssejtek azon képessége, hogy differenciálódjanak a sejtek más formáihoz, például a porcsejtekhez és a csontsejtekhez, fontos szerepet játszanak a testrészekhez kapcsolódó betegségek kezelésében. Úgy gondolják, a mesenchymalis őssejtek a felelősek a szövetek növekedéséért és helyreállításáért. Azt is megfigyelték, hogy a sérült szövetek és az izom- és csontvázrendszer visszaállításáért is felelősek. A fentiek eredményeképpen a mesenchymalis őssejtek hasznosak voltak a szöveti sérülések és a szövetelváltozás kezelésében. Továbbá a mesenchymalis őssejtek hatásosnak bizonyultak a fogakkal kapcsolatos rendellenességek, a cukorbetegség és a csontsérülések kezelésében.
  2. Az immunzavarok kezelése: a mesenchymalis őssejtek immunmodulátorok. Az önmaga regenerációjára és a szövetek visszaállítására való képességük mellett az őssejtek az immunbetegségek kezelésében is fontosak. Sok tanulmány és kutatás született, amelyek azt bizonyították, hogy a mesenchymalis őssejtek hatásosak. A kísérleteket állatokon végezték, és a mesenchymalis őssejtek hatékonyan működtek. Ennek eredményeképpen az őssejteket használták a graft versus host betegségek kezelésében, főleg olyan betegeknél, akik csontvelő-transzplantáción estek át. Az őssejtek sikeresen szabályozták azoknak a pácienseknek az immunrendszerét, akiken őssejtátültetést végeztek. Emellett néhány autoimmun betegségben is használják, úgymint szisztémás lupus erythematosus, szklerózis multiplex, reumatoid artritisz, és így tovább. A mesenchymalis őssejtek sikerét az immunmódosító tulajdonságaiknak tulajdoníthatjuk.
  3. Kardiovaszkuláris (szív-és érrendszeri) betegség: bár az orvostudomány az évek alatt már előrébb lépett, mégsem tudta csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek halálozási arányát. A mesenchymalis őssejtterápiát sikeresen használták a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében a regeneráló és immunmódosító tulajdonságainak hatása miatt. Egy amerikai egyetemen nyolcvan pácienssel végeztek kísérletet, akik myocardialis infarktuson estek át. Negyven páciens kapott a koszorúér kezelésére injekciót, míg a másik negyvennek véletlenszerűen adtak mesenchymalis őssejteket a koszorúverőérbe fecskendezve. Azt figyelték meg, hogy a mesenchymalis őssejteket kapott páciensek gyorsabb és jobb javulást mutattak, leginkább a szívfunkciókban állt be javulás. Az infarktuson átesett terület néhány hónap után regenerálódott.

Az embrionális kötőszöveti őssejtterápia kihívásai

Habár nagy előrelépést rögzítettek az őssejtterápiában, ez a terület a modern orvostudományban még mindig messze áll attól, ahol lennie kéne. Az őssejtterápia araszolgató haladása nem a tudósok hibája, mivel jogi szigorításokkal korlátozzák őket. Például az Egyesült Államokban csak Texas az az egyedüli állam, amelyik engedélyezi az őssejtterápia használatát halálos és súlyos krónikus betegségekben. Ez amiatt van, hogy úgy tűnik, az őssejtterápia megsérti az etikát, leginkább a sok eljárásmód során. Azonban a mesenchymalis őssejtterápiának azért volt sikere, mert az semmilyen etikai aggályt nem vet fel. Az eljárás nem okoz kárt, se fájdalmat a résztvevő feleknek. Ezenkívül nincsen hosszú távú mellékhatása, mint például a tumorok vagy elváltozások. Ezek az őssejtek azért vannak, hogy az elhalt szöveteket helyettesítsék, és a sérülteket helyrehozzák. Mindazonáltal még több kutatás elvégzése szükséges a mesenchymalis őssejtek és a gyulladások interakciójáról. Jobban rá kell világítani az őssejtek tevékenységének mechanizmusára is.

Forrás: http://checkbiotech.org/mesenchymal-stem-cell-therapy-new-trend-modern-medicine/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük