Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A mezenchimális őssejt terápia: az új trend a modern orvostudományban

A mezenchimális sejtek olyan multipotens felnőtt őssejtek, amik számos sejttípusokba képes elkülönülni. Differenciálódhatnak nem hematológiai sejtekké, mint a porcsejtek, csontsejtek, zsírsejtek és specializálódott izomsejtekké, mint a szívizomsejtek stb. A mezenchimális őssejtek a specifikus tulajdonságai miatt némely betegségben hasznosnak bizonyultak az utóbbi időben, kifejezetten azoknál, amelyek a csontvázra és a kötőszövetre vannak hatással.

Mik azok a mezenchimális őssejtek?

A mezenchimális őssejtek multipotens őssejtek, amiket a csontvelőből, a köldökzsinórból, a zsírsejtekből, a magzatvízből, és a vérből lehet kinyerni. Habár ellentmondásos, de a mezenchimális őssejtek a perifériás vérből is kinyerhetőek. Ezt néhány tudós sikeresen véghez is vitte. A mezenhimális őssejteket az emberi perifériás vérből nyerték ki és tenyészteni is tudták. A multipotens kifejezés arra utal, hogy a mezenchimális őssejtek képesek nem hematológiai sejtekké elkülönülni, mint az oszteocita, zsírsejtek, miociták, amelyek magukba foglalják a szív-és sima szöveteket, bőr és porcszöveteket. Még ha a mezenchimális őssejtek természetüknél fogva több potenciálúak, nem képesek arra, hogy hematológiai sejteket képezzenek. A hematológiai sejtekbe a vörösvérsejtek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék tartoznak. Néhány tanulmány azt sugallta, hogy a mezenchimális őssejtek potenciállal bírnak arra, hogy másfajta sejteket képezzenek, mint például a májsejtek és a véredények lapháma, de ezt további kutatások és tanulmányok erősen megingatták. További tanulmányok után a kutatók észrevették, hogy a korábbi tanulmányokban hiba lehetett.

A mezenchimális őssejtek forrásai:

Csontvelő:a mezenchimális őssejtek legtöbbet használt forrása a csontvelő. Könnyen elválasztható a csontvelő más őssejtjeitől, mivel nem hordozza a CD 34 sejtfelszíni markert.

 Magzatvíz:azt is bebizonyították, hogy az amniocentézis során nyert 100 sejtből 1, mezenchimális őssejt.

Zsírszövet: A zsírszövet is gazdag mezenchimális őssejtekben.

Köldökzsinór

A mezenchimális őssejt terápia előnyei

A mezenchimális őssejtek multipotens őssejtek és képesek önmagukat generálni és a szöveteket helyreállítani. Ez tette őket hasznossá az immun és nem immun betegségek kezelésében. Alább a mezenchimális őssejtek orvosi felhasználási módjai

  1. Hatékony a szövetek helyreállításában:
    A mezenchimális őssejtek azon képességét, hogy differenciálódjanak a sejtek más formáihoz, például a porcsejtekhez és a csontsejtekhez, fontos szerepet játszanak ezeknek a testrészekhez kapcsolódó betegségek kezelésében. Úgy gondolják, a mezenchimális őssejtek a felelősek a szövetek növekedéséért és helyreállításáért. Azt is megfigyelték, hogy a sérült szövetek és az izom-és csontvázrendszer visszaállításáért is felelősek. A fentiek eredményeképpen a mezenchimális őssejtek hasznosak voltak a szöveti sérülések és a szövetelváltozás kezelésében. Továbbá a mezenchimális őssejtek hatásosnak bizonyultak a fogakkal kapcsolatos rendellenességek, a cukorbetegség és a csontsérülések kezelésében.
  2. Az immunzavarok kezelése: a mezenchimális őssejtek immun modulátorok. Az önmaga regenerációjára és a szövetek visszaállítására való képességük mellett az őssejtek az immunbetegségek kezelésében is fontosak. Sok tanulmány és kutatásszületett és azt bizonyították, hogy a mezenchimális őssejtek hatásosak. A kísérleteket állatokon végezték és a mezenchimális őssejtek hatékonyan működtek. Ennek eredményeképpen az őssejteket használták a graft-versus-host betegségek kezelésében, főleg olyan betegeknél, akik csontvelőtranszplantáción estek át. Az őssejtek sikeresen szabályozták azoknak a pácienseknek az immunrendszerét, akiken őssejtátültetést végeztek. Emelett néhány autoimmun betegségben is használják, úgy mint a szisztémás lupus erythematosus,szklerózis multiplex, reumatoid artritisz és így tovább. A mezenchimális őssejtek sikerét az immunmódosító tulajdonságaiknak tulajdoníthatjuk.
  3. Kardiovaszkuláris (szív-és érrendszeri) betegség: bár az orvostudomány az évek alatt már előrébb lépett,mégsem tudta csökkenteni a szívérrendszeri betegségek halálozási arányát. A mezenchimális őssejt terápiát sikeresen használták a kardiovaszkuláris betegségek kezelésében a regeneráló és immun módosító tulajdonságainak hatása miatt.Egy amerikai egyetemen 80 pácienssel végeztek kísérletet, akik myocardialis infarktuson estek át. 40 páciens kapott a koszorúér kezelésére injekciót, míg a többi 41-nek véletlenszerűen adtak mezenchimális őssejteket a koszorúverőér befecskendezve. Azt figyelték meg, hogy a mezenchimális őssejteket kapott páciensek gyorsabb és jobb javulást mutattak, leginkább a szívfunkciókban állt be javulás. Az infarktuson átesett terület néhány hónap után regenerálódott.

Az embrionális kötőszöveti őssejtterápia kihívásai

Habár nagy előrelépést rögzítettek az őssejt terápiában,ez a terület a modern orvostudományban még mindig messze áll attól, ahol lennie kéne. Az őssejt terápia araszolgató haladása nem a tudósok hibája, mivel jogi szigorításokkal korlátozzák őket. Például az Egyesült Államokban csak Texas azaz egyedüli állam, ami engedélyezi az őssejt terápia használatát halálos és súlyos krónikus betegségekben. Ez amiatt van, hogy úgy tűnik, az őssejt terápia megsérti az etikát, leginkább a sok eljárásmód során. Azonban a mezenchimális őssejteknek azért volt sikere, mert az semmilyen etikai aggályt nem vet fel. Az eljárás nem okoz kárt, se fájdalmat a résztvevő feleknek. Ezen kívül nincsen hosszú távú mellékhatása, mint példul a tumorok vagy elváltozások. Ezek az őssejtek azért vannak, hogy az elhalt szöveteket helyettesítsék és a sérülteket helyrehozzák. Mindazonáltal még több kutatás elvégzése szükséges a mezenchimális őssejtek és a gyulladások interakciójáról. Jobban rá kell világítani az őssejtek tevékenységének mechanizmusára is.

Forrás: http://checkbiotech.org/mesenchymal-stem-cell-therapy-new-trend-modern-medicine/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük