Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Nagyszámú vörösvérsejt képzés a köldökzsinórvér vérképző őssejtjeiből

Megfelelő mennyiségű vörösvérsejtekhez jutni általános nehézség. Vitathatatlan, hogy a vérátömlesztés alapvető és akár életmentő beavatkozás lehet erős vérzés esetén, ugyanakkor ez a hagyományos módszer csak korlátozott mennyiségű vörösvérsejtet biztosít. Ezért manapság egyre több erőfeszítés irányul a klasszikus vérátömlesztés lehetséges alternatíváinak felkutatására.

Az orvostudományban az őssejtek alkalmazása többnyire azon alapszik, hogy ezek a sejtek képesek különböző típusú szövetek sejtjeivé érni. A köldökzsinórvér vérképző (hematopoetikus) őssejtjeiből, szigorúan meghatározott különböző faktorokkal együtt inkubálva, folyékony közegben nagy mennyiségű erythrocyta képződik.

Ugyanakkor ezek a sejtek még sokban különböznek a felnőtt vörösvértestektől. E hiányosságok kiküszöbölésére egy kinai kutatócsoport az őssejteket májból izolált sejtekkel inkubálta együtt, amelyek elősegítették a vörösvérsejtek érését, így több mint 109 szeresére nőtt a ténylegesen érett vörösvérsejtek aránya.

Az így előállított sejtek ugyanazokkal az oxigénszállító tulajdonságokkal rendelkeztek, mint a normál felnőtt erythrocyták. A javasolt rendszer, megalapozhatja a vörösvérsejt-transzfúzió jövőjét.

Forrás:  http://www.hindawi.com/journals/bmri/2013/807863/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük