Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Lupus-kezelés a köldökzsinórvér őssejtjeivel

A humán köldökzsinórvérből nyert mezenchymális őssejtek (MSC) alkalmasak lehetnek a lupus nephritis (LN) kezelésére.

A szisztémás lulpus erythematosus (gyakori rövidítéssel: SLE) egy autoimmunbetegség,a mely a szervezet bármely részét érintheti. A többi autimmun betegséghez hasonlóan az immunrendszer saját sejtjeit, szöveteit támadja, amely gyulladáshoz és szöveti károsodáshoz vezet.

Dr. Oscar K. Lee, a Yang-Ming Orvostudományi Egyetem munkatársának közleménye alapjána, az MSC-k immunmodulátoros tulajdonságokkal bírnak és gyulladás- és T-sejt gátló hatásuk révén képesek enyhíteni az immunválaszokat. Lee és munkatársai a köldökzsinórvérből származó MSC-k hatását vizsgálták a LN kezelésében.

Kutatásuk során köldökzsinórvér-őssejteket transzplantáltak a betegség egérmodelljébe.

“Azt találtuk, hogy a mezenchymális őssejt-transzplantáció jelentős mértékben késleltette a vesefunkciók összeomlását, csökkentette bizonyos antitestek szintjét, továbbá enyhítette a vesepathológiát és a proteinuria (fehérje tartalmú vizelet) kialakulását.”

– nyilatkozta Dr. Lee.

“A MSC-k gyulladásgátló hatása jól jelzi ezek alkalmasságát az autoimmun betegségek kezelésére, a fent említett tanulmány pedig igazolja ezt az érvelést. Ebben az esetben ugyanakkor a nem saját sejtek alkalmazása javasolt.”

– fejtette ki Dr. David Eve, a Cell Transplantation szaklap szerkesztője és a Dél-Floridai Egyetem oktatója.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/222092.php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük