Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Ígéretes ex vivo sejtszámnövelés a Harvard Egyetem fejlesztésében

A köldökzsinórvér különböző típusú őssejtek értékes forrása, ugyanakkor mennyisége korlátozott és levétele nem megismételhető, így egyes esetekben a gyermekek optimális kezelésnek a köldökzsinórvér-egység mennyisége szab gátat.  Nem meglepő tehát, hogy az ex vivo sejtszámnövelő technikák világszerte az orvosok és kutatók érdeklődésének középpontjában állnak.

Dr. Leonard Zen, az őssejtkutatás és a regeneratív biológia doktora, a Harvard Egyetem Őssejt Intézetének vezetője, 2007. óta tanulmányozza a zebradánió vérképzését, és 5000 gyógyszer hematopoezisre kifejtett hatását vizsgálta meg zebradánió embriómodellen.  Ezalatt sikerült felfednie a prosztaglandinok őssejtképző hatását a vérben.  Zen és csapata igazolta, hogy a 16-dimetil prosztaglandin E2 (dmPGE2) jelentősen megnöveli a köldökzsinórvérből kinyerhető őssejtek számát.

A kísérletek során elsősorban arra derült fény, hogy zebradánió és egér modellen, az embriogenezis alatt, de felnőtt korban is, a vérképző őssejtek száma megnövelhető. A  dmPGE2 molekula egér csontvelőben háromszorosára növeli az őssejtek számát.  A legutóbbi tanulmány azt is kimutatta, hogy a  dmPGE2 molekula képes a köldökzsinórvérben található őssejtek számát 3-400%-kal megemelni és elősegíti e sejtek graftolódását.  A dmPGE2 molekulával kezelt köldökzsinórvér egységet kapott 12 páciens eredményei az elkövetkező 24 hónapban kerülnek majd nyilvánosságra. A kísérlet hamarosan Fázis II. klinikai vizsgálatba lép, ami azt jelenti, hogy a kísérletben résztvevő alanyok számát megnövelik.

A Harvard Egyetemen zajló humán kísérletek ígéretes lehetőséget hordoznak a köldökzsinórvér- transzplantációk sikeresebbé tételére, illetve a köldökzsinórvér gyakorlati alkalmazásainak kibővítésére.

Forrás és további információ:

http://www.hhmi.org/abstracts/developmental-regulation-hematopoiesis

http://www.digitaljournal.com/pr/1570369

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük