Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A hematopoetikus őssejt-transzplantáció európai trendje és számai

A hematopoetikus őssejt-transzplantáció bevett terápiás eljárás a különböző hematológiai megbetegedések és zavarok esetén, (mint például a leukémia, thalasszémia, sarlósejtes vérszegénység stb.), illetve a csontvelő működésképtelensége, örökölt anyagcsere-zavarok és genetikai betegségek kezelésében. A transzplantációs központok évente jelentést készítenek a Csontvelő Transzplantáció Európai Csoportja (EBMT) számára a hematopoetikus őssejt-transzplantációk aktuális helyzetéről. Az EBMT feldolgozza ezeket a jelentéseket, majd egy speciális összesített jelentésen keresztül tájékoztatja a szakembereket és az értő nyilvánosságot e terület helyzetéről. Ezen felül, a hematopoetikus őssejt-transzplantáció európai helyzetével kapcsolatos éves felmérés  nemcsak az aktuális trendekről nyújt információt, hanem feltérképezi a technológia lehetséges változásait is.

A korábbi évekkel ellentétben a 2011-es jelentés tartalmazta azokat az őssejt-transzplantációkat is, ahol a hematopoetikus őssejteket nem hematopoetikus célra alkalmazták, illetve a nem hematopoetikus őssejtek transzplantációját is belefoglalták, a WHO érdeklődésének megfelelően.

2011-ben a 680 felkeresett transzplantációs csoportból 650 csoport bocsátotta rendelkezésre számadatait. E csoportok 46 országot képviseltek (37 európai és 9 kapcsolódó országot) és 35 660 hematopoetikus őssejt-transzplantációt jelentettek, amelyeket 32 075 páciensen végezték.  Az adatok alapján a transzplantációk 58%-a (18 605) autológ és 42%-a (13 470) allogén volt.

Érdekes megemlíteni azt is, hogy az elmúlt 10 évben az összesített transzplantációk száma 58%-kal emelkedett. Az allogén hematopoetikus őssejt-transzplantációk száma megduplázódott, míg az autológ transzplantációk száma 32%-kal emelkedett és folyamatosan emelkedik évente 1100 esettel 2001 óta. Az elmúlt két évben több mint 2000-rel nőtt az évenkénti hematopoetikus őssejt-transzplantációk száma.

Az EBMT és a hasonló szervezeteknek köszönhetően a tudományos nyilvánosság és a világ különböző országaiban tevékenykedő szakemberek számára is világossá válhat az őssejt-transzplantációk növekvő jelentősége.

Forrás: JR Passweg et. Al. “Hematopoietic SCT in Europe: data and trends in 2011” Bone Marrow Transplantation (2013), 1 – 7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük