Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Ekcéma és rheumatoid arthritis kezelése köldökzsinórvér használatával

A tudósok lehet, hogy megtalálták a módját annak, hogy a köldökzsinórvér használatával az ekcéma és a rheumatoid arthritis kezelhetővé váljon. Egy kutatási projekt azt az utat kereste, hogy a Graft versus Host betegség (GvHD) kezelhető legyen ahol az illető új immunrendszere megtámadja a saját testét az őssejt transzplantációt követően.

A kutatók rábukkantak az ekcéma és a reumathoid arthritis potenciális kezelésére, mert mindhárom állapot összefügg a gyulladással és a szokatlan immunrendszer válasszal.

A kutatók már azt is megértették, hogy a köldökzsinórvérben lévő néhány komponens csökkenteni tudja a gyulladást és mérsékelni az immunrendszer válaszát. Bár azt még nem tudták, hogy melyik komponens volt felelős mindegyik cselekményért. Ez a tanulmány még inkább rávilágít a köldökzsinórvér komponensekre.

A tudósok felfedeztek néhányat azon fehérjék közül, amelyek felelősek a gyulladáscsökkentő hatásért. A fehérjék, melyeket oldékony NKG2D ligandoknak neveznek, hatástalanítani tudják az ölő sejteket az immunrendszerben és csökkentik az immunrendszer válaszát az őssejt transzplantációt követően. A fehérjék szerepének egy része az, hogy megelőzzék, hogy az anyától és a babától származó sejtek egymás sejtjeit kilökjék.

Ezen fehérjék felfedezése végső soron vezethet az ekcéma és a rheumatoid arthritis kezelésére szolgáló krém kifejlesztésére, ahol a sejt-szintű gyulladás a probléma.

Dr. Aurore Saudemont az Immunterápia Kutató Csoportból az alábbiakat mondta a felfedezésről:

“Úgy ahogy segítség a vérrákban szenvedő pácienseken a GvHD hatások kezelésében, ezek az új felfedezések végső soron elvezetnek az ekcéma és a rheumatoid arthritis tüneteinek és akár az alopecia areata eradikálásához is anélkül, hogy jelentős mellékhatásokat okoznának.”

A kutatók remélik, hogy a krém a piacon lesz az elkövetkező 5 évben, hogy a köldökzsinórvér komponenseit ekcéma és rheumatoid arthritis kezelésére használják.

Megjelent: Cells4Life Middle East kiadása, 2015. július 27. Stem Cell News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük