Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A diabétesz okozta fekélyek gyógyulása elősegíthető köldökzsinórból származó őssejtekkel

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség adatai alapján 2011-ben 366 millióan szenvedtek diabéteszben, ebből  4,6 millió halálos kimenetelű volt. A szövetség becslése alapján, 2030-ra a diabéteszes páciensek száma elérheti az 552 milliót.

A páciensek 15 %-a szenved a lábon keletkezett fekélyektől, nehezen gyógyuló sebektől a rossz perifériás keringés miatt, és ezek a sebek gyakran ellenállnak a különböző kezeléseknek. Még a jelenleg elérhető legjobb kezelésekkel is csupán 50%-os a gyógyulási ráta és csak rövid távon hatásos. Ezen estek 4/5-e alsó végtagi amputációval végződik.

A gyógyulási rendellenességek elsősorban a növekedési faktorok és a revaszkularizáció (érképzés) csökkenése miatt lépnek fel. E két folyamat azonban elősegíthető mezenchymális őssejtek alkalmazásával.

A köldökzsinór mezenchymális őssejtjeinek terápiás hatékonyságát egy kínai kutatócsoport vizsgálta. Eredményeiket az International Journal of Endocrinology c. szaklapban publikálták, nevezetesen, hogy a diabéteszes egérben a köldökzsinórból származó mezenchymális őssejtek elősegítik az új epithel kialakulását, serkentik a növekedési faktorok képzését és a revaszkularizációt (az erek újraképződését).

A lágyszövetek és bőr regenerációját a helyi (sebszintű) vérellátás megnövelésével serkentették. A növekedési faktorok mennyiségének megemelkedése és a mezenchymális őssejtek epithel sejtekké történő differenciálódása végül a diabéteszes seb gyógyulásához vezet. Bár még számos további vizsgálatra szükség van, ezek az előzetes eredmények reményt adhatnak a súlyos diabéteszben szenvedő pácienseknek.

Forrás:

Chandrama Shrestha, Liling Zhao, Ke Chen, Honghui He, and Zhaohui Mo “Enhanced Healing of Diabetic Wounds by Subcutaneous Administration of Human Umbilical Cord Derived Stem Cells and Their Conditioned Media” International Journal of Endocrinology Volume 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük