Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Bőséges őssejtforrás lehet a köldökzsinór szövete

Mind a köldökzsinórvért (KV), mind pedig a köldökzsinór szövetét (KSZ) ma már széles körben begyűjtik és tárolják a bennük található őssejtek miatt, amelyek a regenerációs medicina alapanyagai. A KSZ olyan őssejteket tartalmaz, amelyek egy napon majd terápiás lehetőséget biztosítanak a csontok és izmok betegségeinek kezelésére, csakúgy mint a KV, amely a vérképzés prekurzorait tartalmazza, így különböző hematológiai zavarok kezelésében hasznosítható.

A köldökzsinór szövetének sejtjei felszaporíthatók, figyelemre méltóan stabilak és nem váltanak ki erős immunválaszokat, állítja Dr. Bridget M. Deasy, a Pittsburg-i Orvosi Egyetem Ortopéd Sebészeti Tanszékének munkatársa. A sejteket a köldökzsinór kocsonyás szövetéből, az ún. Wharton-kocsonyából, illetve az erek falából izolálják. “Kutatásaink azt is megmutatták, hogy egyetlen köldökzsinórból legalább 21 millió, de akár 500 millió őssejt is eltárolható egy gyermek születésekor. A köldökzsinór szövete tehát, egy könnyen hozzáférhető forrása több össejt-típusnak is, és nem kell számolni a felnőtt őssejtek jellemző korlátaival, mint például a limitált sejtszám, vagy a donor életkora, neme.”- tette hozzá Deasy.

Deasy kutatócsoportja két láb hosszú köldökzsinór darabok Wharton-kocsonyáját és érfalait vizsgálta, olyan sejtek után kutatva, amelyeken kifejeződnek a más forrásból származó, felnőtt őssejtekre jellemző fehérje-markerek. Ezután megpróbálták megtalálni e sejtek izolálásának leghatékonyabb formáját, majd laboratóriumban tesztelték a sejtek differenciálódási képességét csont- és porcszövetté, miközben egy részük megőrizte osztódási, megújulási képességét. A továbbiakban, ezekre az eredményekre alapozva, állatmodellben fogják tesztelni a csont- és porcképzést, valamint az izomregenerációt a KSZ őssejtjeinek segítségével.

Forrás:

Rebecca C. Schugar et. al.“ High Harvest Yield, High Expansion, and Phenotype Stability of CD146Mesenchymal Stromal Cells fromWhole Primitive Human Umbilical Cord Tissue“ Journal of Biomedicine and Biotechnology, Article ID 789526

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük