Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az újszülöttektől levett őssejtek egyre növekvő használata

Ma már sok szülő tisztában van azzal, hogy a köldökzsinórvér őssejteket tartalmaz, de valójában a szülést követően levett vér és szövetek többsége is gazdag azon sejtekben, amelyeket együttesen perinatális őssejteknek hívunk. Ezek az őssejtek változatos sejtpopulációk együttese.

• A köldökzsinórvér vérképző őssejtekben gazdag és értékes forrásként tartják számon a vérképzőszervi megbetegedések kezelésére, mind a hagyományos őssejt transzplantációkban, mint az újabb immunterápiás kezelések esetében.

• A köldökzsinór szövetet kitöltő Wharton-kocsonya mesenchymális őssejtekben (MSC) gazdag, amely többek között megkülönbözteti a csontoktól, porcoktól és az izmoktól. Ezek az ortopédiai és kardiológiai terápiákban rejlő potenciáljuk szempontjából értékesek, valamint olyan egyéb terápiák esetében, ahol az MSC felelős a gyulladásos és autoimmun reakciók visszaszorításáért. Mezenchymális őssejtek a köldökzsinórvér is tartalmaz, de jóval alacsonyabb hatékonysággal rendelkeznek mint más perinatális szövet, melyet inkább alkalmaznak MSC forrásként.

• A hüvely, ami kivezeti a méhlepényt és a köldökzsinórt, amniotikus membránként is ismert, MSC és prekurzor sejtek (epitheliás őssejtek) keverékét tartalmazza.

• A placenta és a chorion szintén gazdag forrása az őssejtek kevert populációjának, különösen az MSC-nek.

Az első köldökzsinórvér 1988-ban elvégzett transzplantációja óta, a közösségi köldökzsinórvér-bankok felépítették a köldökvér-adományozók regiszterét, amely felhasználható a megfelelő donorokat kereső betegek életének megmentésére. Az azt követő 28 évben több mint 35 000 köldökzsinórvér transzplantáció volt világszerte (Ballen Verter Kurtzberg 2015). Ezekben a sejtterápiákban a köldökzsinórvér őssejtek nem manipulálták, és  azokat a sejteket kívánták helyettesíteni, amelyeket a páciens a kemoterápia során elveszített.

Az elmúlt évtizedben kialakult egy új orvosi ág, ahol perinatális őssejteket használnak fel fejlett sejtterápiákban, oly módon, hogy vagy a sejteket a terápia kezdetén manipulálják és /vagy elvárják, hogy az elveszett sejtek helyettesítésén túl egy funkciót hajtsanak végre.

A regeneratív medicina fogalma (Mason & Dunnil 2008) – olyan terápia, amely “az emberi sejteket, szöveteket vagy szerveket helyettesíti vagy regenerálja, helyreállítja vagy normális működést hoz létre”.

Mikor beszélhetünk fejlett sejtterápiáról?

• Ha a betegeket nem kezelt perinatális sejtekkel kezelnek, az agy neurológiai rendellenességeinek, mint pl. encephalopathia, agyi bénulás, autizmus, stroke stb. gyógyulásának elősegítésére.
• Ha a perinatális szövetekből származó mezenchymális őssejteket juttatják be az autoimmun rendellenességek, például a graft-versus host-betegség (GvHD) vagy a sclerosis multiplex elnyomásának érdekében.
• Ha speciális köldökzsinórból kinyert immun-reaktív sejteket és/vagy őssejteket speciális sejttenyésztő tápoldatban tenyésztenek.

1. Ábra: A fejlett sejtterápiákra irányuló klinikai kutatások számának évenkénti növekedése

A 2005-2015 közötti időszakra vonatkozóan összeállítottak egy adatbázist a világon futó összes olyan klinikai kísérletre vonatkozó, amelyekben perinatális sejteket használtak fejlett sejtterápiák végzésére. Ebben a kategóriában összesen 278 kísérlet van. A fejlett sejtterápia fogalmát alkalmaztuk az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) terminológiájával összhangban a fejlett terápiás gyógyszerkészítmények (ATMP) terminológiájához. A klinikai vizsgálatokból egy tucat nemzetközi regisztrációt kerestünk az USA nyilvántartásából, a ClinicalTrials.gov-ból, de többek között még a WHO nemzetközi nyilvántartását, az EU klinikai vizsgálati nyilvántartását, Japán, Kína, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland nemzeti jegyzékeit is átnéztük továbbá Indiában, Iránban, Németországban és Hollandiában is kerestünk.

A legfontosabb ténymegállapításunk az, hogy a perinatális sejtek más forrásaival végzett fejlett sejtterápiás klinikai vizsgálatok nagyobb számban fordulnak elő, mint a köldökvérrel végzettek, akár együttesen, akár évenkénti megoszlásban vizsgáljuk. Ezt illusztrálja az 1. ábra is. A közvélemény tájékoztatása szélesebb körű megközelítéssel több kell legyen, mint egyszerűen a “köldökvér”  promótálása a várandós szülők számára, ugyanakkor hangsúlyozni kell az “újszülött őssejtek” értékét. Ez különösen igaz, mivel a késleltetett köldökzsinór elvágás egyre népszerűbb lesz, és ez csökkenti a köldökzsinórvér mennyiségét. A köldökzsinór elvágás időzítésétől függetlenül a köldökzsinór és a méhlepény még mindig rendelkezésre áll.

Számos gyógyszeripari vállalat perinatális és progenitor sejtekkel végzett kutatási projektekbe fektetett az elmúlt években. A 2. ábra mutatja be a perinatális sejteket alkalmazó iparág által támogatott fejlett sejtterápiás klinikai vizsgálatok számát évente. Az elmúlt évtizedben a perinatális sejtekkel végzett fejlett sejtterápia 105 klinikai vizsgálatát 11 ország 30 cége támogatta.

2.ábra

Az alábbiakban néhány olyan vállalatot mutatunk be, amelyek több klinikai vizsgálatot szponzoráltak már.

Az Egyesült Államokban székelő vállalatok (kék színárnyalatokkal jelölve) a perinatális sejtek 37 fejlett sejtterápiás vizsgálatát támogatják. A LifebankUSA 14 klinikai vizsgálatot szponzorált az elmúlt években, többnyire placenta sejteken végzett vizsgálatokkal foglalkozik.

A kínai vállalatok (vörös színárnyalatokkal  jelölve) szponzorálták a perinatális sejtekkel végzett korszerű sejtterápiák 21 kísérletét. Shenzhen Beike és munkatársai 8 kísérletet támogattak, elsősorban MSC-t használtak a kötőszövetből, néha köldökzsinór őssejtekkel kombinálva.

Az izraeli  Gamida Cell (világoskékkel jelölve) például 7 klinikai kísérletet szponzorált már, amelyekben a köldökzsinórvér őssejteket manipulálják a köldökzsinórvér transzplantációk javítása érdekében.

Mindegyik vállalat saját kezelési módot dolgoz ki, amelyet a kísérleteiken végigvezetnek, és a végső céljuk az engedélyek megszerzése a saját országukban. Az újszülött őssejteknél a fejlett sejtterápiák területén folytatódó növekedés előre jelezhető, mivel a klinikusok többsége a viszonylag nagy mennyiségű immunológiailag naív ős- és progenitorsejtek kinyerését a perinatális eredetű sejtekből végzi.

 

Frances Verter, PhD és Pedro Silva Couto, MSc, a szülők útmutatója a Cord Blood Foundation-nek. Alexey Bersenev, a Ph.D., a Yale Egyetem Klinikai Cell Therapy Processing és Advanced Cell Therapy laboratóriumának igazgatója. Együtt elindították a Cell Trials Data honlapot a CellTrials.org-ot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük