Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Az autológ köldökzsinórvér egy életmentő esély – Aplasztikus anémiával diagnosztizált gyermek története

“Látni a vért, és a tudat, hogy ez a saját baba vére volt, anyaként egy igazán megható pillanat volt. Ez egy új kezdet volt Ricky számára, egy új fejezet az életében. Nagyon izgatottan várjuk, hogy  kiderüljön, Isten mit szánt neki a jövőben.”

-mondta Cythia, 9 éves kisfia köldökzsinórvér transzplantációja után, akit súlyos, szerzett aplasztikus anémiával diagnosztizáltak.

Történetük 2011 nyarán kezdődött, amikor Ricky megmagyarázhatatlan zúzódásoktól, kiütésektől és orrvérzéstől szenvedett. Sok teszt, több hetes vérátömlesztés és kezelés után sem utalt arra semmi, hogy a betegség stabilizálódna, így az orvosainak végső konklúziója az volt, hogy csontvelő transzplantációra lenne szüksége a hosszú távú stabilizálódás, illetve a gyógyulás érdekében.

Sajnos nem sikerült megfelelő csontvelő donort találniuk a hónapokon át tartó erőfeszítéseik ellenére sem. A megoldást végül a születésénél levett saját köldökzsinórvére hozta. A kisfiú orvosa, az Orange megyei Gyermek Kórházban dolgozó David Buchbinder a következőt mondta:

Az őssejtek Ricky sajátjai, így teste tökéletesen befogadja azokat… Felhasználásának nincsen kockázata, azon kívül, hogy a transzplantáció előtt immunoszupresszív gyógyszereket adunk neki.”

35 nappal a transzplantáció után, a vártnál sokkal hamarabb, Ricky hazatért energiával és játékos kedvvel tele.

Ez az eset egy igazi lehetőséget kínált Ricky orvos csoportjának, hogy ezt a következtetést vonják  le az esettanulmányukban, amelyet idén tettek közzé a Gyermek Transzplantációs Újságban

„A növekvő számú köldökzsinórvér megőrzésnek köszönhetően, az autológ köldökzsinórvér használtára kezdeti terápiaként lehet tekinteni a súlyos aplasztikus anémia kezelésében.”

http://www.utsandiego.com/news/2012/jun/01/region-murrieta-boy-recovering-from-experimental/

http://murrieta.patch.com/groups/local-connections/p/murrieta-boy-welcomed-home-after-transplant

David Buchbinder & al. „Súlyos szerzett aplasztikus anémiában szenvedő gyermek sikeres autológ őssejt transzplantációja” Gyermek Transzplantáció, 17. kötet, 3. Kiadás, E104-E107. Oldal, 2013 május

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük