Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Agyi támasztósejtekké alakított köldökzsinórvér őssejtek

A Közép-Floridai Egyetem kutatói eddig elsőként sikeresen alakítottak át köldökzsinórvér őssejteket olyan sejtekké, amelyek segítségével a gerincvelő-sérülések és a szklerózis multiplex más központi idegrendszeri megbetegedéssel együtt kezelhetők lehetnek.

Dr. Hedvika Davis, a közlemény fő szerzője elmondta:

“Az őssejtekkel való munka legnagyobb kihívása megtalálni azokat a vegyületeket, amelyek ráveszik a sejteket, hogy a kívánt sejttípussá alakuljanak. Más kutatócsoportok már megtaláltak olyan komponenseket az oligodendrocitákon, amelyek a norepinefrin (noradrenalin) hormonhoz kötődnek, ez pedig arra utal, hogy ezek a sejtek normál esetben reakcióba lépnek e hormonnal, így talán ez az egyik faktor, amely stimulálja képződésüket. Ezért úgy döntöttünk, ez jó kiindulási alap lehet.”

A korai kísérletekben a tanulmány szerzői azt tapasztalták, hogy a norepinefrin és bizonyos növekedési faktorok hatására a köldökzsinórvér őssejtjei oligodendrocitákká differenciálódtak, azonban növekedésükben a humán idegrendszernek megfelelő érettséget nem érték el. Hogy legyőzzék ezt az akadályt, egy zártabb, háromdimenziós környezetet teremtettek: a sejteket ezúttal is egy mikroszkópos tárgylemezen növesztették, azonban egy üveglapot helyezetek feléjük. Ezzel a változtatással a sejtek képesek voltak teljesen érett oligodendrocitákká alakulni.

Orvosi alkalmazás

Az így kapott eredményekből kétféle orvosi alkalmazás kínálkozik. Az egyik, hogy a sejteket a gerincsérülés helyére injektálják, hogy ott kifejthessék a megfelelő javítómechanizmust. A másik lehetőség a szklerózis multiplexhez kapcsolódik, amely – Dr. Hickman-t idézve – tulajdonképpen e kutatás Szent Grálja. Az oligondendrociták képzik a neuronokat borító mielinhüvelyt, lehetővé téve így az idegsejtek elektromos vezetését, amely a mozgási és más funkciók alapja. A mielinborítás elvesztése szklerózis multiplexhez vagy más kapcsolódó kóros állapotokhoz, mint például a diabéteszes neuropátia vezet. Az oligodendrocita-injekció tehát, sokat javíthat az ilyen betegek állapotán.

Forrás:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3349170/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük