Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Új remény az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknek

Az a tény, hogy a humán köldökzsinórvérből származó multipotens őssejtek képesek befolyásolni a szervezet autoimmun reakcióit, ígéretes eljárással kecsegtet az 1-es típusú diabétesz leküzdésére.

Az 1-es típusú diabéteszben a hasnyálmirigy β-sejtjei folyamatosan pusztulnak egy autoimmun reakció miatt, így a vér glükózszintjének szabályozása súlyos zavart szenved, ami rossz vérkeringéshez, stroke-hoz, fertőzéshez és veseelégtelenséghez vezet. E betegségben szenvedő milliók naponta kapják az életben maradáshoz szükséges inzulininjekciót, ez azonban nem szünteti meg a betegség okát, a T-sejtek mediálta autoimmun zavart. Ezért szükség van egy másfajta gyógymódra.

Chicagói kutatók által közölt (Zhao et. al 2012) klinikai kísérletben 15 diabéteszes alany vett részt, akik közül 12-en őssejtterápiát, hárman pedig placebót kaptak. A kísérletből származó eredmény igazolja, hogy a páciens limfocitáit (egy fehérvérsejt-típus) együtt tenyésztve a köldökzsinórvér őssejtekkel, módosul az immunválasz és klinikailag jelentős fejlődés tapasztalható az autoimmun folyamatokban.

A köldökzsinórvér őssejtjeinek immunmodulációs aktivitása képes célba venni az 1-es típusú diabéteszt és más autoimmun betegségeket, mindeközben pedig sokkal kevesebb kockázattal jár a donorra nézve, nem vet fel etikai problémákat, és könnyen elkerülhető az ún. graft versus host betegség (kilökődés).

Irodalom: Zhao et al.: Reversal of type 1 diabetes via islet β cell regeneration following immune modulation by cord blood-derived multipotent stem cells. BMC Medicine 2012, 10:3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük