Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A Sejt Terápiás Intézet tanulmánya a rák placentáris eredetű őssejtekkel történő kezelésében

Ukrajna egyike azon kevés országoknak, amelyek a legrégebb óta tartósan végeznek tanulmányokat a méhlepénnyel kapcsolatosan, illetve nagy hatásfokú termékeket állítanak elő belőle. A placenta biológiai tulajdonságairól szóló tudományos ismeretek rendszeréhez nagymértékben hozzájárultak a Sejt Terápiás Intézet tudósai, akik egyedi eredményekhez jutottak a placenta szövetével és a placentáris eredetű őssejtekkel folytatott munkájuk során, melyek még a nemzetközi tudományos közösség számára is új tapasztalatokat jelentenek.

2013-ban a Sejt Terápiás Intézet a Nemzetközi Placentáris Őssejt Társaság (IPLASS) teljes jogú tagjává vált. 2014-ben pedig a Nemzetközi Placentáris Őssejt Társaság Granada-i (Spanyolország) konferenciáján, a Sejt Terápiás Intézet Kriobankjának igazgatóhelyettesének, Shabliy VA, Ph.D ítélték a legjobb szóbeli leírást a placentáris őssejtekkel kapcsolatosan.

A Sejt Terápiás Intézet az egyetlen olyan intézmény Ukrajnában, amely a méhlepény megőrzését kínálja a szülés után, azzal a céllal, hogy placentáris eredetű termékeket állítson elő az egész család számára, hogy rendelkezésükre bocsássa egy esetleges orvosi, illetve kozmetológiai felhasználás esetén. Továbbá, a Sejt Terápiás Intézet magában foglalja a placentáris eredetű őssejtek izolálását, krio-tárolását valamint a placenta őssejtjeinek szaporítását.

A közelmúltban a Sejt Terápiás Intézet kutatói, az AMSU Genetikai és Regeneratív Medicína Intézet, illetve a TG Shevchenko Nemzeti Egyetem vezető tudósaival karöltve megkezdték a rák, főleg a vastagbél rák kezelésére irányuló új kutatásokat. A vastagbél rák, a rák egyik leggyakoribb formája, amely ritkán észlelhető a korai stádiumban. A modern tudományok és kutatások terjedésével új, hatékonyabb megközelítéseket alkalmaznak egyes betegségek kezelésére, beleértve a sejtterápiát is. A placentáris őssejteket kifejezetten ígéretesnek tartják a rosszindulatú megbetegedések kezelésére, mivel a placenta nem egy kedvelt közeg a rákos sejtek számára.

Ukrán tudósok az intravénás infúzióban beadott placentáris multipotens sejtek hatását tanulmányozták, dimetil-hidrazin által indukált rák esetén patkányokban. A placentából származó őssejteket abban az időpontban adták be a patkányoknak, amikor már legalább egy adenokarcinóma megjelent náluk. Az e területen végzett kutatás eredményeit a Nemzetközi Őssejt Kutatási Társaság (ISSCR) 13. ülésén mutatta be Stockholmban (Svédország) a Sejt Terápiás Kriobank Intézet igazgatója, Lobintseva GS, Ph.D és a Kriobank igazgatóhelyettese, Shabliy VA, Ph.D. A bemutatott riport: “A placentából származó multipotens sejtek transzplantációja nem befolyásolja a közép/késői tumor progressziót, dimetil-hidrazin által indukált vastagbél karcinogenezis esetén patkányokban.”

Kimutatták, hogy a placentából származó sejtkultúrák, mind a mesenchymális őssejtek, mind a trofoblaszt sejtek CD90, CD29, CD44 markereket expresszálnak, viszont CD45-öt nem. Azt is kimutatták, hogy a placentáris őssejtek képesek voltak adipogén és osteogén vonalakba differenciálódni. A kezelés során megfigyelték a léziók számát és a tumor méretét. Az is bebizonyosodott, hogy a placentából származó őssejtek nem segítik elő a korai vagy késői tumorigenezist.

A tanulmány nagy érdeklődést és élénk vitát váltott ki a konferencia résztvevői között, ami lehetővé tette, hogy meghatározzák a Sejt Terápiás Intézet további kutatás irányultságait ezen a területen.

 

Forrás:http://www.stemcellclinic.com/institute-of-cell-therapy-is-studying-placental-stem-cells-in-the-treatment-of-cancer/?lang=hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük