Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Parkinson kór kezelése köldökzsinórvér eredetű mezenchimális őssejtekkel

A köldökzsinórvérnek megvan az az előnye, hogy nem csak vér eredetű őssejteket tartalmaz, hanem más típusú, kezelésre felhasználható sejteket is, beleértve a mezenchimális őssejteket. Ezen őssejteknek megvan az a képességük, hogy más, a vérsejtektől eltérő típusú sejtekké alakuljanak át, mint például csont-, porc-, zsír-, stroma-, ideg típusú sejtekké stb. Ennek alapján kutatók a mezenchimális őssejtek potenciális felhasználását kutatják különböző betegségek kezelésére, beleértve neurológiai betegségeket.

A Parkinzon kór egy gyakori neurodegeneratív betegség, amely leginkább idősebb korban jellemző. A hagyományos gyógyszerek és a műtét sem tudja visszafordítani az idegrendszer degenerációját. De egy új kezelési eljárást – amely javítani tudná az agysejtek integritását és működését – elemeztek a közelmúltban 30 betegen, akik Parkinzon kórban szenvednek. A kezelések a Beijing Hezhonghuaxin Orvosi Központban történtek.

köldökzsinórvér eredetű mezenchimális őssejteket köldökzsinórvérből gyűjtötték, majd az izoláció és szaporítás után a sejtek elkezdtek idegi őssejtekké differenciálódni. A 3 hónapos értékelésnél a betegek klinikai tünetei javultak, mint például a remegés, merevség, lassú mozgás, bizonytalan járás.

Ezeken a bíztató adatokon kívül további előnyök is vannak: egyszerű a levételük,  megfelelő kulturájú környezetben nagyon rövid idő alatt meg tudnak erősödni és képesek áthatolni a vér-agy gáton. Intravénás injekcióval be lehet őket ültetni, és az őssejtek ezen forrása etikailag elfogadott. Mindezek alapján a cikk szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a köldökzsinórvér eredetű mezenchimális őssejteket a következőnek lehet tekinteni: „ideális mag sejtek idegi őssejtek beültetésének kezelésére“

Még több információ: http://www.likecells.com/article/7/2011-11-4-53.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük