Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Neuronok köldökzsinórvérből

“Kísérleteinkben elsőként sikerült humán köldökzsinórvérből neuronális sejtvonalat előállítani, egyetlen transzkripciós faktor túlexpresszálásával.”

– nyilatkozta Juan Carlos Izpiusa Belmonte, a Salk Intézet Génexpressziós Laboratoriumának professzora, a kutatócsoport vezetője.

A Salk Biológiai Tanulmányok Intézetében, amely a világ egyik vezető alapkutatást végző központja, az idegtudományok segítségével próbálnak megérteni olyan betegségeket, mint a rák, az Alzheimer-kór, a diabétesz és a különböző fertőző betegségek. Az intézet kutatói ezúttal egy olyan új módszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, egyetlen transzkripciós faktort túlexpresszálva a köldökzsinórvér-őssejtek konverzióját neuron-szerű sejtekké. A módszer az idegrendszeri sérülések széles spektrumának – mint például a stroke és a traumás agyi vagy gerincvelő sérülések – gyógyításában bizonyulhat rendkívül értékesnek.

“Kimutattuk azt is, hogy a köldökzsinórvérből származó őssejtek megfelelő körülmények között megsokszorozhatók, úgy hogy közben megőrzik felnőtt neuronokká történő differenciálódási képességüket mind laboratóriumi körülmények között, mind pedig az egér agyban.”

– mondta el Mo Li, a közlemény egyik szerzője.

“Bár az általunk kifejlesztett sejtek, nem tudtak teljesen specifikus sejtvonalat létrehozni, pl. motoneuronokat, vagy középagyi neuronokat, reméljük, hogy a jövőben képesek leszünk létrehozni ezek klinikailag releváns altípusait.

Maria Carolina Marchetto azt is elmondta, hogy ezek a sejtek alkalmasak lehetnek olyan neurológiai megbetegedések modellezésére, mint az autizmus, a skizofrénia, a Parkinson- és az Alzheimer-betegség.

Alessandra Giorgetti, a közlemény első szerzője kifejtette, hogy a köldökzsinórvér őssejtek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek más típusú őssejtekkel szemben. A legfontosabb, hogy, nem embrionális sejtek, így etikailag nem vitathatók. Ezen kívül, sokkal rugalmasabbak, plasztikusabbak, mint a felnőtt őssejtforrások, például a csontvelő őssejtjei, így könnyebb őket adott sejtvonalakká konvertálni. A köldökzsinórvér levétele kockázat- és fájdalommentes a donor számára, a levett egység pedig vérbankokban tárolható egy későbbi felhasználásig.

További információért látogason el az alábbi linkre:

http://www.salk.edu/news/pressrelease_details.php?press_id=571

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük