Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Mezenchymális őssejtek és a csontízületi gyulladás

A mezenchymális őssejtekkel kapcsolatos klinikai kutatások közel 20 százaléka a csont- és porcszövet betegségeivel kapcsolatos. Ezek közül az osteoarthritis, azaz a csontízületi gyulladás a leggyakoribb ízületi megbetegedés és a mozgáskorlátozottság leggyakoribb oka.

Bár a betegség a teljes ízületet érinti, az osteoarthritis egyik kezdeti meghatározó eseménye az ízületi porc biokémiai degradációja. A porc önmegújító képessége igen korlátozott, mivel nem tartalmaz véredényeket. Ennek következménye, hogy a vérben található natív progenitor, “javító” sejtek nem tudnak bejutni a sérült szövetbe. Jelenleg nem létezik hatásos gyógyszeres kezelés a betegségre, bár néhány gyógyszer képes lassítani a degradációs folyamatot. A mezenchymális őssejteket vagy a már differenciált porcsejteket alkalmazó sejtterápia az ízületi porc léziójának egy lehetséges kezelése.

Kutatók nemrégiben beszámoltak egy viszonylag kíméletes invazív módszerről, amellyel a mezenchymális őssejteket egyenesen a porclézió területére juttatják. A porcregenerációt célzó terápia egy igen ígéretes alternatív őssejtforrása a humán amnion membrán, amely a méhlepény struktúráinak része. A placentát rutinszerűen kidobják a szülés után, pedig az amnion membránról most bebizonyosodott, hogy a szövet- és sejtbankok könnyen hozzáférhető alapanyaga lehet.

Forrás:    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301468111000156

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük