Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Új bőr születik köldökzsinór őssejtekkel

Dr. Phan a saját fehérje cukor keverékét tartja a kezében, mely életben tartja a köldökzsinór szövetet. Felfedezte, hogy a köldökzsinór szövetből származó őssejtek alkalmazása bőr, szaruhártya, csont és egyéb sejtek képződéséhez vezet.

Fotó: Lau Fook Kong

A sebek ugyan okozhatnak némi ellenérzést, de az őssejtkutató Phan Toan Thang “varázslatot” lát bennük.

“Szeretem a sebeket. Látni a sebgyógyulást. Ez valami csodálatos.” mondja. A sebgyógyulás iránti szenvedélye volt az, ami arra késztette, hogy gyorsan és nagy mennyiségben hozzon létre bőrsejteket, a köldökzsinór szövetét alkalmazva.

Ahelyett, hogy a páciens bőrének korlátozott mennyiségét használnánk az égés gyógyításához, a köldökzsinór szövetből származó sejtek képesek korlátlan mennyiségű programozatlan sejt létrehozására, hogy új bőrt és csontokat képezzenek, vagy egyéb testrészeket, mint például a szem szaruhártyáját.

Az ilyen eljárások potenciális gyógymódként szolgálhatnak égési sérüléseknél, illetve különböző betegségekből, például cukorbetegségből származó sebek esetén. A Cellresearch Corp egy olyan biotechnológiai cég, melyet a csoportvezető Gavin Tan és a bőr kutató, plasztikai sebész Ivor Lim alapított 2002-ben, ma világszerte 39 szabadalmat birtokol. Ide tartoznak a köldökzsinórból származó sejtek begyűjtésére, tárolására és szaporítására, valamint terápiás felhasználására vonatkozó szabadalmak. A cég most 700 millió dollárt ér.

A globálisan elismert Egyesült Államok Szövetségi Fogyasztási Hivatala (FDA) jóváhagyta a technológiát, mondta ki a The Straits Times, a 3000 négyzetméteres laboratóriumot felölelő Ayer Rajah Crescentben. A sejteket Denverben gyártják, és várhatóan a jövő év elején kezdődnek az első betegeken végzett klinikai vizsgálatok.

“A nem gyógyuló sebek mindenhol nagy problémákat okoznak az orvoslásban. Cukorbetegséghez, agyvérzéshez, szívproblémákhoz és az öregedéshez társulnak,” mondja, elmagyarázva a technológia fontosságát, ami megnehezíti a beteg számára a bőrátültetéseket.

Dr. Por Yong Chen, a Plasztikai, Rekonstruktív és Esztétikai Sebészet igazgatótanácsának alelnöke azt mondta, hogy az FDA jóváhagyja Szingapúr térképét.

“A sebgyógyítás nagy piac, főleg a cukorbetegek miatt,” mondja. “Ez egy jelentős áttörés. Azt hiszem, sokan próbálják ugyanezt elérni.”

Dr. Phan nagy utat tett meg, hiszen tudós és kutató karrierjét a Szingapúr-i Általános Kórház égési osztályán kezdte.

1997-ben érkezett Vietnamból, és ma Szingapúriként éli az életét.

2002-ben, amikor a Cellresearch Corp is megalapult, Dr. Phan az Amerikai Stanford Egyetem Őssejt Biológiai és Regeneratív Medicína Intézetébe utazott, akivel szorosan együttműködött.

Két év múlva itt fedezte fel, hogy a kutatók placentából származó őssejteket próbálnak szeparálni a máj regenerálására.

Amikor 2004-ben visszatért Szingapúrba, úgy döntött, hogy kísérletezni fog a placentával és a köldökzsinórral. Abban az időben a köldökzsinórvérből származó őssejteket már alkalmazták különböző típusú betegségek, mint például leukémiák és egyéb vérképzőszervi megbetegedések kezelésére. Később köszönetet mondott a vezérigazgatónak, Mr. Tannak, akinek köszönhetően gördülékenyen folytak a kutatások.

Kemény munka

Számos kihívás állt előtte, hogy tökéletesítse a terméket, illetve, hogy elég olcsóvá tegye az eljárást ahhoz, hogy mindenki használhassa. Ez nem könnyű. De szerencsére sikerült.

Mr. Tan volt az, aki 2 tartályt adott neki, hogy kísérletezzen vele. Az egyikben placenta volt, a másikban pedig köldökzsinór, felesége szülése után. Először a placentával próbálkozott, de hamar rájött, hogy a benne található vér túl szennyezett ahhoz, hogy dolgozhasson vele. Szünetet tartott a laborjában, és volt egy “heuréka” pillanata, ami végül megváltoztatta az életét.

Azt mondta: ” Hirtelen a másik tartály felé fordítottam a tekintetem, amiben a köldökzsinór úszott. Nagyon tiszta volt és nem volt vér szennyeződés – fehér volt és szépen úszott a tartályban, mint egy tartósító közegben.”

Többször is sikertelenül próbálkozott a közeg tökéletesítésével, cukrok és fehérjék egyedi kombinációja az, ami életben tartja a köldökzsinórt és a megfelelő szintre dekontaminálja.

“Abban az időben a laborban laktam. Kikapcsoltam a telefonom és a feleségem majd meg őrült,” mondja nevetve a 3 gyerekes családapa. Akkor is egyből a laborba rohanna, ha hirtelen támadna egy ötlete, hogy mitől is működne a folyamat.

“Akkor még senki sem törődött a bőrrel. Csak a rákra és a szívproblémákra összpontosítottak. Csak csendesen csináltuk” – mondta.

Dr Phan plasztikai sebészként kezdte a karrierjét egy katonai kórházban, Vietnamban, 1991 miután orvosi diplomát szerzett a Hanoi Katonai Orvostudományi Egyetemen.

“Nem volt időm, sem pénzem, hogy bolondozzak. Így a tanulásra koncentráltam. Keményen dolgoztam, emellett pedig oroszt és angolt tanultam,” mondja.

1995-ben ösztöndíjasként utazott Nagy-Britanniába az Oxford Egyetemre, miután egy ottani dermatológiai professzor látogatást tett a katonai kórházban, majd felajánlotta neki a lehetőséget. Ez egy olyan lépés volt, ami végül Szingapúri életéhez vezette őt.

Amíg Oxfordban volt, találkozott egy Szingapúri szakemberrel, aki kapcsolatba hozta őt a Szingapúri Általános Kórház (SGH) égési osztály plasztikai sebészetének fejével, Lee Seng Teik professzorral. Lee professzor munkát ajánlott Dr. Phannak a csapatában 1997-ben, így a sebgyógyítás és a bőrsejtek létrehozása lett a szakterülete.

“A beteg nem égett területeiről származó bőrt kellett gyűjtenünk, laboratóriumi körülmények között felszaporítani, majd visszaültetni,” mondja.

Néha a sejtek nem működtek valami jól és több idő kellett a felszaporításukhoz.

“Nem volt kifizetődő. Az egész eljárás nagyon drága volt, így csak néhány betegnél tudtuk elvégezni. Nagyon nehéz volt fenntartani,” mondja

Körülbelül egy évvel később, találkozott a társalapító Dr. Limmel, aki csatlakoztatta őt, mint testületi tagot. Együtt, a hegek képződésére fókuszáltak.

2001-ben és 2002-ben Dr. Phan díjat nyert a felszíni bőrszövet funkciójának azonosításáért, ami hegesedést okoz.

Abban az időben a kutatásokhoz embriókból származó őssejteket használtak. A köldökzsinórra összpontosítva azonban Dr. Phan elhárította ezt a kényes témát.

Dr. Phan, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Yong Loo Lin Orvostudományi Karának professzora elérte célját a köldökzsinórral – valamivel, ami addig biológiai hulladéknak számított. Pedig több, mint 6 millió őssejtet tartalmaz, melyek bőr, csont, szaruhártya és egyéb sejtekké képesek fejlődni.

Annak ellenére, hogy sikereket ért el és egy 700 millió dolláros céget hozott létre, az istenfélő katolikus vallású Dr. Phan alázatos maradt. Felfedezéseinek bizonyos aspektusait a véletlenre és a szerencsére helyezi.

Azt mondta: ” Számos kihívás állt előttem, hogy tökéletesítsem a terméket, illetve, hogy elég olcsóvá tegyem az eljárást ahhoz, hogy mindenki használhassa. Ez nem könnyű. De szerencsére sikerült.”

 

E cikk egy verziója megjelent a The Straits Times nyomtatott kiadásában 2016. június 20-án “Új bőr születik a köldökzsinór őssejtekkel” címmel.

Forrás: http://www.straitstimes.com/singapore/health/birthing-new-skin-with-umbilical-cord-stem-cells

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük