Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Az autológ köldökzsinórvér segíthet az ischaemiás stroke-on átesett gyermekeken

2012 szeptemberében egy úttörő klinikai kísérlet kezdődött az Egyesült Államokban, amely során autológ köldökzsinórvér őssejteket használtak. A vizsgálat célja, hogy kifejlesszen egy új terápiás eljárást az artériás ischaemiás stroke-ban szenvedő gyermekek számára. A tanulmány célja, hogy meghatározza, változtat-e a köldökzsinórvér őssejt infúzió a születés előtti ischaemiás stroke-ot szenvedett gyermekek agyának anatómiáján illetve fiziológiás reakcióin.

A vizsgálatra Houstonban, a Texasi Egyetemen kerül sor. Azok a 6 hónap – 6 év közötti gyermekgyógyászati betegek vehetnek részt benne, akiknek születésükkor levették és eltárolták a köldökzsinórvérét. A betegeken fizikai és neurológiai vizsgálatokat végeznek a köldökzsinórvér infúzió beadása előtt és után is. Ezen kívül logopédiai, laboratóriumi vizsgálatokra és az agy képalkotó képességének tesztelésére kerül sor. A kezelés után a betegeknek számos alkalommal vissza kell térniük Houston-ba, hogy utólagos vizsgálatokat végezzenek rajtuk és értékeljék a fejlődésüket.

Az artériás ischemiás stroke akkor történik, amikor az agy vérellátását blokkolja az artériák szűkülése vagy vérrögök, és így az agy egy részének oxigénellátása leáll. A diagnosztizált esetek száma gyermekek esetében hozzávetőlegesen minden 12 000 gyermekből 1. Sokkal gyakoribb újszülöttek és csecsemők körében, mint idősebb gyermekeknél. Artériás ischemiás stroke-on átesett betegeknél néhány fejlődésbeni elmaradást figyeltek meg. Úgy tartják, hogy a köldökzsinórvér őssejtek regenerálják az agy sérült részeit és elősegítik a gyermek fejlődését.

Linkek:

http://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01700166?term=autologous+cord+blood&rank=13

http://www.cordblood.com/about-cbr/stem-cell-information/october-2008

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük