Nyitvatartási idő : hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség : +36 1 248 0008

Autológ őssejtek súlyos autoimmun betegség kezelésére

Az autoimmun betegségek a szervezet nem megfelelő immunválaszaiból erednek, amelyek során az immunrendszer a test saját sejtjei ellen fordul. Egészséges szervezetben az immunrendszer feladata a szervezet saját sejtjeinek felismerése, de léteznek olyan kóros elváltozások, amikor ez a funkció zavart szenved, a védekező mechanizmusok pedig saját szervezetünkkel szemben aktiválódnak. E betegségeket általánosan immunszupresszáns szerekkel kezelik, amelyek csökkentik a szervezet immunválaszainak mértékét, azonban vannak esetek, amikor ez az eljárás már nem segít a tünetek és a betegség előrehaladásának korlátozásában.

Tyndall professzor közleményében (2012) a hematopoetikus őssejt-transzplantáció hatásosságát vizsgálja 1500 súlyos autoimmun betegségben szenvedő páciensen. Többnyire szklerózis multiplex, szisztémás szklerózis, szisztémás lupus erythematosus, reumatoid arthitis, fiatalkori idiopátiás arthitis és idiopátiás citopeniás purpura kórképei fordultak elő a kísérleti csoportban. A transzplantációk többsége autológ volt (a páciens saját őssejtjeit használták), de végeztek allogén (donortól kapott) transzplantációt is.

Bár az eredmények bíztatóak, az autológ transzplantáción átesett páciensek többségénél pedig jelentős javulást tapasztaltak, a világon jelenleg zajló klinikai kísérletek összeredménye kulcsfontosságú lesz e terápia bevezetésénél. Számos klinikai kísérlet még előkészítés alatt van,amely az őssejtek hatékonyságát hivatott vizsgálni az autoimmun betegségek kezelésénél. A jelenleg zajló és jövőben tervezett klinikai kísérletek eredményei összességében megmutatatják majd, hogy valóban hatékony gyógymód-e az őssejt-transzplantáció az autoimmun betegségek leküzdésében.

Irodalom: Tyndall A., Pediatric Research. (2012) (4 Pt 2):433-8.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük