Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Alábecsülik az autológ transzplantációk szükségét

A Nemzeti Csontvelő Donor Program becslése szerint 2015-re, a 2010-ben mért 4000-ről, évi 10 000-re emelkedik a köldökzsinórvér-transzplantációk száma.1 Ma már számos életmentő terápia során alkalmaznak őssejteket, így például a hematológiai rákos megbetegedéseknél, anyagcsere zavarok, immundeficiencia és más hematológiai rendellenességek esetében. Ahogy a kutatók egyre több kezelési lehetőséget fedeznek fel – amelyek többsége klinikai vizsgálati vagy kísérleti fázisban van –  az őssejtekkel kezelhető betegségek száma egyre nő.

2010-ben, a Sejtteápia Nemzetközi Társaságának (International Society for Cellular Therapy; ISCT) éves találkozóján Francis Verter és J.J. Nietfeld összehasonlították az autológ (a gyermek eltárolt saját köldökzsinórvére) és a donortól kapott (allogén) köldökzsinórvér-transzplantáció előfordulásának arányát.2

Verter és Nietfield poszterprezentációja rámutatott arra, hogy míg az autológ transzplantációk száma az exponenciális ütemnél is gyorsabban növekszik, addig az allogén transzplantációk csak lineáris gyarapodást mutatnak. Mindez az Egyesült Állomokra, az Európai Unióra és globálisan is igaz.

Az autológ transzplantációk számának gyors növekedése részben az agyi bénulás és a hipoxiás-ischemiás enkephalopathiás megbetegedések gyakoribb előfordulásának tudható be. Nietfeld közlése szerint az Egyesült Államok Betegségmegelőzés központjának (U.S. Center for Disease Control, CDC) statisztikái azt mutatják, hogy annak az esélye, hogy egy gyermek 10 éves koráig allogén transzplantációban részesül 1 az 5000-hez, míg az agyi bénulás esélye 5 és 10 éves kor között 1 a 300-hoz.

“Senki nem szeret belegondolni abba, hogy a gyermeke agyi bénulással születhet, de a normál időben történő szülések esetében a betegség előfordulásának esélye 0,2%, míg koraszülés esetében ennek tízszerese.”

Amennyiben az autológ köldökzsinórvér transzplantáció az agyi bénulásos esetek 12%-ban hatásosnak bizonyul, az autológ transzplantációk száma az összes gyermekkori rákos és hematológiai megbetegedés esetében alkalmazott allogén transzplantációk számának duplájára emelkedik.

(www.parentsguidecordblood.com)

Az autológ terápiák egyre gyakoribb alkalmazásával, különösen az agyi bénulás és traumás agyi sérülések esetében, a magán bankban történő tárolás szüksége egyre növekszik. Az orvostudomány és a technológia lépést tart ezzel a trenddel, az orvosok pedig továbbra is lelkesek a köldökzsinórvérben rejlő, a gén- és sejtterápia területén egyre bővülő lehetőségek miatt.

Irodalom:

  1. World Marrow Donor Association Cord Blood Banks/Registries Annual Report 2010
  2. Verter F., Nietfeld J.J. “The growth of cord blood use.” Cytotherapy 2010; 12: suppl. 1, abstract #157

www.parentsguidecordblood.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük