Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

Testvérek, életre-halálra

“Különleges kapcsolatom van az öcsémmel “, mondja Lucia, és szeretettel néz a 14 éves öccsére Patrikra, aki megmentette az életét.

A balesettől a leukémiáig: Az élet egy másodperc alatt megváltozhat. Ezt mostmár a Spišské Podhradie-ból  származó 21 éves egyetemista diáklány a szülei is tudják. “Amikor Lucka hét éves volt, az iskolában volt egy balesete, ezért kórházba  kellett mennünk. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy túl magas a fehérvérsejtszáma. “További vizsgálatokra küldtek minket, amelyek megerősítették a krónikus myeloid leukémiát. Abban a pillanatban az egész világ összeomlott bennünk “, emlékszik vissza az anya a legnehezebb pillanatra. “A lányomnak szüksége volt őssejt-transzplantációra, megfelelő donor viszont nem volt. ” A véletlen viszont azt akarta, hogy pontosan abban a hónapban, amikor Lucia balesetet szenvedett, az anya ismét teherbe esett. Patrik úton volt, aki magával hozta az ajándékot – a köldökzsinórvért.

A kistestvér, a nagy megmentő:  ”25-30 % esély van a testvérek HLA egyezőségére. Nem akartuk kihagyni a köldökzsinórvér levétel lehetőséget”, magyarázza a DFNsP pozsonyi kórház vérképző őssejtek transzplantációs részlegének főorvosa, Julia Horáková, PhD. A köldökzsinórvér levétele után jött a jó hír. A kis Patrik alkalmas volt donornak. Viszont a sejtek száma nem volt elegendő, így az orvosok megvárták, amíg a fiú eléri az egy éves kort, és csontvelőjével kiegészítették a levett köldökzsinórvért. Lucián 1999-ben véezték el a transzplantációt. Ő volt az első gyermek Szlovákiában, akinél felhasználták a testvére köldökzsinórvérét. “A mai napig összesen öt olyantranszplantációt végeztünk el, melynek során a graftok testvérektől származtak. Ebből négy esetben pedig elegendő mennyiségű köldökzsinórvérrel rendelkeztek. ” mondta Julia Horáková főorvos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük