Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A legjobb várni a köldökzsinór elvágással a koraszülöttek esetén

Sok koraszülött baba születik minden egyes nap és az új tanulmányok szerint a köldökzsinór elvágás 30-tól 60 másodperccel történő késleltetése megmentheti az újszülött életét. Ez az új kutatás a Baylor University Medical Center újszülött intenzív terápiás egysége kiadásával az American Journal of Obstetrics and Neonatology szaklapban jelent meg.

A tanulmány szerint csupán 45 másodperc várakozás a köldökzsinór elvágása előtt, a koraszülött babákban csökkentheti az agyi vérzés valószínűségét. A köldökzsinórvér őssejtekben és immunglobulinokban gazdagon ellátott, és ha ez a két dolog rögtön a születést követően átpumpálódik a babába, ezek természetes módon segíthetik a gyermek testének öngyógyítását. Sok évvel ezelőtt a születést követően percekig összeköttetésben hagyták a gyermekeket a köldökzsinórral, mert még a mi őseink elődei is megértették a tápanyagokban gazdag köldökzsinór fontosságát. A csimpánzok a szülést követően pár napig az újszülöttel összeköttetésben hagyják a köldökzsinórt, más állatok még ennél is hosszabb ideig hagyják ezt az összeköttetést, az emberek akkor miért rögtön a születést követően akarják elvégezni a köldökzsinór elvágását? Ez az új tanulmány bemutatja, hogy létezik egyfajta állati ösztön és ez ellentmondásban van a modern orvostudománnyal.

A kutatók 148 nagyon koraszülött csecsemő esetét nézték meg, akik 32 hetesnél fiatalabbak voltak és közülük néhányan jelenlegi, míg mások historikus esetek voltak a Baylor-ben. Amikor a kutatók azokat az újszülötteket, akiket születésük után azonnal leválasztottak a placentáról és akiknek a köldökzsinórját azonnal elvágták, összehasonlították azokkal, akiknél 45 másodperccel késleltetve végezték mindezt, kézzelfogható hatást mutatott, hogy a várakozás mennyire előnyös. A kutatás elsődleges vizsgálatot végző kutatója Arpitha Chiruvolu volt, és Chiruvolu azt állítja, hogy körülbelül 50%-os csökkenés volt megfigyelhető az intraventrikuláris vérzés tekintetében, amely az agyban létrejövő vérzésre vonatkozóan egy másik kifejezés.

A késleltetett köldökzsinór elvágás eljárása a teljes időre született csecsemőknél sokkal népszerűbb, de ez az eljárás nem volt ismeretes a koraszülött csecsemőknél, mivel az orvosok nem voltak biztosak abban, hogy amennyiben a koraszülött csecsemőt a méhlepényen hagyják, akkor további károkat nem okoznak. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság 2012-ben jóváhagyta a 30-tól 60 másodperces késleltetést minden babánál, így hát nem volt világos, hogy az orvosok miért hezitáltak, hogy a jóváhagyást követően a koraszülött csecsemők esetén megtegyék ezt. A gondolat az volt, hogy a koraszülött csecsemők sérülékenyebb populáció, így aggódtak a késleltetett újraélesztés miatt, amennyiben az szükségessé válik, akkor újabb 30-60 másodpercet várni ijesztőnek és szükségtelen rizikónak tűnt. A korábbi tanulmányok közül sok, melybe kis esetszámú résztvevői csoport került bevonásra, szintén hozzájárulhatott az újszülöttekben a késleltetett köldökzsinór elvágás hiányához, de mivel ez egy nagy esetszámú tanulmány volt, így nagyobb hitelességet tudott adni a késleltetett köldökzsinór elvágás gyakorlatához.

Dr. Chiruvolu azt állítja, hogy ez a tanulmány megmutatja, hogy szigorú protokoll intézkedések alkalmazásával a késleltetett köldökzsinór elvágás sokkal nagyobb mértékben válhat vezér irányzattá, és a koraszülöttek populációjában nagyon jó kimenetelhez vezethet, mellékhatások előfordulása nélkül. Természetesen, a késleltetett köldökzsinór elvágást nem minden esetben helyes alkalmazni, és a 60 másodpercen túli késleltetés az újszülöttkori sárgasággal függ össze, amelynek a helyreállítása azután helyszíni fototerápiát igényel. Vannak olyan esetek is, amelyekben az újszülöttek légzési nehézségekkel születnek, és ezeknek a csecsemőknek azonalli köldökzsinór elvágásra és újraélesztésre van szükségük, így ez az eset lehet a példa arra, amikor a vágás késleltetése költséges lehet. A speciális körülményeken túl, nincs ok arra, hogy a késleltetett köldökzsinór-elvágás miért ne válhatna vezér irányzattá és a koraszülöttekben igazából életmentő lehet.

Természetesen, mint minden más esetben, amikor laborba megy vagy szülést tervez valaki, beszélnie kell az orvosával, hogy biztos legyen benne, hogy a késleltetett köldökzsinór elvágás, egy létező lehetőség az illető helyzetére nézve. Mivel vannak speciális körülmények, amelyek a késleltetett köldökzsinór elvágás útjába állhatnak, így meg kell bizonyosodnod afelől, hogy egyébként a kisbabád egészséges, mielőtt ezt a döntést meghozod. Ha koraszülött babád van, akkor a szülés előtt dönthetsz az orvossal a késleltetett köldökzsinór elvágás mellett, és bár ez a koraszülöttek részére még nem vezérelv, mindenesetre előzetesen az orvosodat kell megkérdezned erről. A késleltetett köldökelvágás sokkal általánosabbá válik a teljes időre született babáknál, de még mindig van néhány orvos, aki habozik megtenni mindezt, tehát ha ezt szeretnéd, akkor még mindig az a legjobb, ha a kívánságaidat előre megbeszéled. Mint minden egyéb orvosi dologban, a késleltetett köldökzsinór elvágásnak is vannak kockázatai, de azok csakis speciális körülményes esetek, és mellékhatások nem voltak megfigyelhetők, amikor a protokollokat követték, azok életbelépését követően.

Forrás: American Journal of Obstetrics and Gynecology

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük