Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 8.00 – 16.00. HU-1115 Budapest, Halmi utca 61
  Elérhetőség: +36 1 248 0008

A köldökzsinórvér őssejt lehet az ekcéma következő gyógymódja

Bár a preklinikai vizsgálatok alapján a mezenhymális őssejtek (MSC) gyógyászatilag hatékonyak az atópiás dermatitis ellen, a tényleges klinikai vizsgálatok korábban még nem erősítették ezt meg – egészen mostanáig. Az MSC-k jellemzően a csontvelőben találhatók, de izolálhatók más helyekről, mint például a petevezeték, a magzati máj, a magzati tüdő és még a köldökzsinórvér is.

“A tanulmányunk igazolja, hogy a közepesen súlyos vagy súlyos atópiás dermatitisben szenvedő felnőtteknél pozitív reakciót váltottak ki a köldökzsinórvérből származó őssejtekkel végzett kezelések”, egy sajtóközleményben nyilatkozta.Dr. Tae-Yoon Kim Ph.D., a Koreai Katolikus Egyetem doktora Dél-Koreában.

Ezt a kutatást két olyan klinikai vizsgálat keretében végezték el, amelynek során 34 közepesen súlyos vagy súlyos ekcémás beteget vizsgáltak, amint az a Stem Cells-ben is olvasható. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport alacsony dózisú emberi köldökzsinórvérből származó MSC-t kapott bőr alá befecskendezve, míg a másik csoport nagy dózisban kapta meg a a mezenchymális ősejteket tartalmazó transzplantátumot. A pontszámokat az Eczema Area és Severity Index (EASI), az Investigator’s Global Assessment (IGA) és az atópiás dermatitis (SCORAD) súlyossági pontszám alapján mérték. Az első vizsgálati eredményeket egy hónappal a kezelés után jelentették meg, majd három hónappal később a második vizsgálatot követően is a nagyközönség elé tárták az eredményeket.

Az őssejtek egyszeri kezelése a betegeknél a betegség tüneteinek jelentős és tartós javulását eredményezte a 12 hetes követési időszak alatt” nyilatkozta Kim.

A magas dózisú, köldökzsinórvérben található MSC-kel transzplantáltak 55 %-ánál az EASI pontszám 50% -os csökkenését mutatták ki. Ezenkívül ezen betegek esetében csökkentek az IGA (33%) és a SCORAD (50%) pontszámok is.

A kutatók szerint az atópiás dermatitis immunfüggő markerei is jelentősen lecsökkentek. A Pruritus (súlyos viszketegség) mérésére szolgáló pontérték is 58% -kal csökkent.

Egyik beteg sem szüntette meg a kezeléseket nem várt mellékhatások miatt, és a transzplantáció során sem következett be súlyos nemkívánatos esemény sem.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük